Ερημώνει, μαραζώνει ο τόπος: Η περιοχή της Ελλάδας με την πιο δραματική μείωση πληθυσμού
Βρείτε μας στο

Δραματικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021 για την Ήπειρο.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι, βάσει του πληθυσμού της, στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, θα χάσει 2 βουλευτικές έδρες.

Συγκεκριμένα, η τελευταία απογραφή έδειξε στην Ήπειρο, μείωση κατά 17.000 ανθρώπους σε απόλυτο αριθμό, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε μόλις 319.543 μονίμους κατοίκους.

Αρνητική εντύπωση αποτελεί επιπλέον το γεγονός ότι η μόνη πόλη της Ηπείρου στην οποία καταγράφηκε μικρή αύξηση στον πληθυσμό, είναι τα Ιωάννινα, με τους άλλους 17 δήμους να καταγράφουν κάθετη πτώση.

Στον νομό Ιωαννίνων γενικότερα η μείωση ανέρχεται στο 4,7%, στην Άρτα στο 5,8%, στη Θεσπρωτία στο 6,3% και στην Πρέβεζα στο 4,8%.

Εκείνο, ωστόσο που αποτελεί κυριολεκτικά «καμπανάκι», είναι το γεγονός της μείωσης στα χωριά της περιφέρειας, κάποια εκ των οποίων, κυριολεκτικά ερήμωσαν, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες καθώς η αποκέντρωση δε φαίνεται να είναι στις άμεσες βλέψεις των Ελλήνων.

Αρκετά από τα χωριά, της Ηπείρου έχουν λιγότερους από 30 κατοίκους, κάποια από αυτά έχουν μονοψήφιο αριθμό, ενώ τρία χωριά εμφανίζονται με μηδενικό πληθυσμό.

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την τελευταία απογραφή είναι πολλαπλά, καθώς εκτός από τη μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού της Ηπείρου, το δεύτερο στοιχείο προβληματισμού, πηγάζει από τη σημαντική γήρανση του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η Ήπειρος κατατάσσεται στις πιο γερασμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης με τους θανάτους να υπερτερούν των γεννήσεων.

Επιπλεόν, βάσει της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πλέον γερασμένος πληθυσμός με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 60 χρόνια βρίσκεται στα Κεντρικά Τζουμέρκα και στην πρώτη δεκάδα είναι οι Δήμοι Δωδώνης, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Βόρειων Τζουμέρκων.