Το «Μεγάλο Μήλο» ερημώνει: Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Νέα Υόρκη;
Βρείτε μας στο

Τις τελευταίες ημέρες, στον χώρο του αιθρίου της Wall Street, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, επικρατεί εκκωφαντική ησυχία.

Ο 47 ορόφων ουρανοξύστης, που ανήκει στο αντίστοιχο υπερταμείο της Σιγκαπούρης (κρατικό ταμείο πλούτου) και στον όμιλο Paramount, παραμένει άδειος από το 2021.
Τότε, ο μοναδικός ενοικιαστής του πολυόροφου κτηρίου που ήταν η Deutsche Bank, το εγκατέστησε και μεταφέρθηκε στο Columbus Circle.

Αυτή τη στιγμή, οι ιδιοκτήτες του ουρανοξύστη, κάνουν ανακαίνιση, προκειμένου να προσελκύσουν νέους ενοικιαστές, καθώς όπως είναι γνωστό, το χρήμα στη Wall Street, ρέει άφθονο.

Για το εν λόγω κτίριο δεν υπάρχουν ακόμα ενδιαφερόμενοι, είτε γιατί οι εταιρίες του χρηματιστήριου της Wall Street, προτιμούν περισσότερο νέα κτήρια, είτε επειδή μετά την πανδημία, έχει αυξηθεί η τηλεργασία, οπότε η ζήτηση για κτήρια, έχει υποχωρήσει.
Το παραπάνω, αποτελεί ένα παράδειγμα της συσσώρευσης γραφείων που δεν έχουν ενοικιαστές, δηλαδή είναι άδεια, στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ποσοστό ρεκόρ 22,7%, μετά από δεκαετίες μέσου ποσοστού που δεν ξεπερνούσε ποτέ το 11% ετησίως.
Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι οι υπεύθυνοι του προϋπολογισμού της πόλης λένε ότι το ποσοστό κενών χώρων δεν θα πέσει κάτω από το 19% πριν από το 2026 τουλάχιστον.
Η πραγματικότητα είναι πως η Νέα Υόρκη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από την πανδημία, κάτι που συνεπάγεται και την άνοδο των ενοικίων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Lower Manhattan.

Το παραπάνω γεγονός, έχει ως αποτέλεσμα να στέλνει τους υποψήφιους ενοικιαστές, σε άλλες συνοικίες, έξω από την μητροπολιτική περιοχή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, τα ενοίκια για επαγγελματικούς χώρους, θα κλείσουν το έτος κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και πιθανότατα θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, τα ζητούμενα ενοίκια στα γραφεία του Μανχάταν ήταν κατά μέσο όρο 75,13 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο τον Απρίλιο του 2023, μειωμένα κατά 50 σεντς σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Πώς χάθηκε αυτός ο παικταράς;»: Το υπέρογκο ποσό που λύγισε το πιο σπάνιο ταλέντο των Ακαδημιών του ΠΑΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τεστ μνήμης: Θυμάσαι τον παικταρά του ΠΑΟ με το σπάνιο ταλέντο που τον λύγισε το υπέρογκο ποσό;

Κάποιοι ενοικιαστές δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν, και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η διεύθυνσή τους στο θρυλικό κτίριο αυξάνει το κύρος τους.

Αρκετοί άλλοι όμως είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξοι. Αβέβαιοι για το μέλλον, αναρωτιούνται αν έχει νόημα να ξοδεύουν τόσα χρήματα για γραφεία ενώ η τηλεργασία αποδίδει ικανοποιητικά.
«Μεγάλες επιχειρήσεις εξοικειώθηκαν πολύ περισσότερο με την ιδέα της τηλεργασίας, και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα επιταχυνθεί μελλοντικά», λένε οι ειδικοί.