Η λίστα του 2023 κρύβει εκπλήξεις: Ο πιο πλούσιος Έλληνας σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 47 δισεκατομμυρίων
Βρείτε μας στο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2023, το γνωστό περιοδικό Forbes, έβγαλε τη λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ένα από τα στοιχεία που παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τη συγκεκριμένη λίστα είναι πως κατά το 2023 η συνολική τους περιουσία αυξήθηκε κατά 500 δισ. διολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ συνολικά ο πλούτος που ελέγχουν ανέρχεται σε 4,5 τρις. δολάρια.

Ένα άλλο στοιχείο όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως εάν προσπεράσουμε τις πρώτες θέσεις, στις οποίες φιγουράρουν τα ονόματα των «συνήθεις υπόπτων», όπως των Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον κλπ, μέσα στη λίστα υπάρχουν και έξι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής οι οποίοι κατάφεραν να ζήσουν το λεγόμενο «Αμερικάνικο όνειρο».

Συγκεκριμένα, ο πλουσιότερος άνθρωπος ελληνικής καταγωγής που βρίσκεται στη λίστα του Forbes, είναι ο Τομ Γκόρες. Πρόκεται για επιχειρηματία ο οποίος διατηρεί μια private equity εταιρία, την Platinum Equity και οι επενδύσεις τους ξεπερνούν τις 40 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό που φτάνει τα 47 δις. δολάρια, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ομάδα του Detroit στο ΝΒΑ, οι Pistons. 

Ο Γκόρες,  έχει γεννηθεί στη Ναζαρέτ και σήμερα είναι 58 ετών, ενώ τις ελληνικές ρίζες τις έχει αποκτήσει από τον πατέρα του. Η μητέρα του είναι από το Λίβανο και είναι μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας, καθώς έχει άλλα 5 αδέλφια. Όταν ο ίδιος ήταν μόλις τεσσάρων ετών , η οικογένειά του μετανάστευσε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ενώ η περιουσία του σήμερα ανέρχεται σε 8,1 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 108η θέση του Forbes.

Εκτός του Γκόρις, οι υπόλοιποι άνθρωποι με ελληνικές ρίζες που μπήκαν στη λίστα του Forbes είναι οι Τζιμ Ντέιβις με 5,1 δισ. δολάρια βρίσκεται στη θέση 215, ο Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 4,3 δισ βρίσκεται στην 267η θέση, ο Τζορτζ Αργυρός που βρίσκεται στην 366η θέση με 3,1 δισ. δολάρια, ο Τζον Πολ Ντετζόρια με περιουσία 3 δισ. δολαρίων στην 379η θέση, ενώ τη λίστα συμπληρώνει ο Σ. Ντιν Μητρόπουλος με περιουσία 2,9 δισ. που τον κατατάσει στην 395η θέση της σχετικής λίστας.