Θαυματουργά, αλλά...: Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αντισώματα που φυλακίζουν τον κορωνοϊό;
Βρείτε μας στο
Newsroom

Θαυματουργά, αλλά…: Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αντισώματα που φυλακίζουν τον κορωνοϊό;

Το σενάριο να έχουμε μια εγκεκριμένη θεραπεία νωρίτερα από ένα εγκεκριμένο εμβόλιο δεν μοιάζει πια καθόλου απίθανο

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε μόνο τρεις ημέρες νοσηλείας για να πάρει εξιτήριο μετά τη μόλυνση με covid-19, προκαλώντας σε όλο τον κόσμο απορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο πλανητάρχης έλαβε ένα κοκτέιλ αντισωμάτων της εταιρίας Regeneron και σύμφωνα με τις (αμφιβόλου βέβαια αξιοπιστίας) δηλώσεις του ίδιου, ένιωσε γρήγορα πολύ καλύτερα, κάτι που του επέτρεψε να παραμείνει στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ μόνο 72 ώρες.

Ένας από τους τρόπους επίθεσης του ανοσοποιητικού σε ξένες ουσίες είναι η δημιουργία αντισωμάτων, δηλαδή ειδικών πρωτεϊνών, που εξουδετερώνουν άλλες πρωτεΐνες – εισβολείς, τα αντιγόνα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα παράγονται στο εργαστήριο και η αποστολή τους ποικίλει ανάλογα με τη νόσο ή πάθηση (χρησιμοποιούνται και για κακοήθειες). Στην περίπτωση του Covid-19 τα μονοκλωνικά αντισώματα δεσμεύουν την δράση του ιού στα κύτταρα και μειώνουν την τοξικότητα του.

Αυτή είναι η θεραπεία που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, το ατυχές στην περίπτωση είναι όμως ότι δεν προσφέρεται για ευρεία «κατανάλωση». Όπως εξήγησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, η συγκεκριμένη θεραπεία αφενός μεν δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για μαζική χρήση, αφετέρου είναι ιδιαίτερα ακριβή.

«Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπό κλινική μελέτη. Για την ώρα τη λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Τραμπ τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως εντάχθηκε και αυτός στην μελέτη», είπε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Είναι ακριβά, ενώ χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει».

Ωστόσο, το σενάριο να έχουμε μια εγκεκριμένη θεραπεία νωρίτερα από ένα εγκεκριμένο εμβόλιο δεν μοιάζει πια καθόλου απίθανο. Αν επιβεβαιωθεί το προσεχές διάστημα η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αντίδοτο στον κορωνοϊό, θα δοθούν οι σχετικές άδειες για να μπουν ιατρικά κέντρα απ’ όλο τον κόσμο στη μελέτη.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…