«Κάντε το πριν να είναι αργά»: Η πολύ δύσκολη απόφαση για τον κορωνοϊό που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση
Βρείτε μας στο

Το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή τις τελευταίες μέρες. Ένας συνδυασμός λαθών, παραλείψεων και μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ειδικών οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά και επικίνδυνη. Το lockdown στο σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα ήταν μονόδρομος για να αναχαιτιστεί η προέλαση του ιού.

Ποιοι ήταν οι λόγοι όμως που έφεραν την Κοζάνη στο κόκκινο; Καταρχάς η αποτυχία του συστήματος ιχνηλάτησης των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την περεταίρω εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί το περασμένο διάστημα από πολλά κρούσματα όπως ο δήμος Βελβεντού, πλέον υπάρχει μεγάλη διασπορά. Πάντως, η σημαντικότερη διασπορά όσο και το μεγαλύτερο ιικό φορτίο εντοπίζεται στο δήμο Κοζάνης.

Για την ακρίβεια, για την ώρα έχουν επιβεβαιωθεί 227 ασθενείς με λοίμωξη και 554 επαφές τους, που έχουν τεθεί σε περιορισμό. Για του λόγου το αληθές, μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα! Τα περισσότερα από αυτά έχουν εντοπιστεί κατά βάση σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία λόγω άγνοιας κινδύνου δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις των ειδικών με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε υπερμεταδότες του ιού. Σημαντικό επίσης ρόλο στη διασπορά του ιού έχει παίξει ο συνωστισμός σε δημόσιους ανοικτούς χώρους και μπαράκια ενώ την κατάσταση επιδείνωσαν και οι εποχιακοί εργαζόμενοι που δούλευαν στα χωράφια της Ημαθίας και της Πέλλας, μεταφέροντας τον ιό:

«Υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, έπαιρναν τηλέφωνο για να κάνουν το τεστ και τους έλεγαν απλά να μείνουν σπίτι. Υπάρχουν καταγγελίες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να έσπασαν και την καραντίνα. Δεν έγιναν οι ιχνηλατήσεις όπως έπρεπε. Έπρεπε και η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να γίνει σωστή ιχνηλάτηση με διενέργεια πολλών τεστ προκειμένου να ελεγχθεί πιο καλά η εξάπλωση του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr  και τον Τίμο Φακαλή ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μαμάτσειου νοσοκομείου στην Κοζάνη, Δημήτρης Ντέντης.

Τα συγκεκριμένα λάθη οδήγησαν την Κοζάνη στη δύσκολη κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χέρι των πολιτών της είναι πλέον να κάνουν αυτό που πρέπει και σε λίγες μέρες η πόλη να είναι μια απ’ τις πιο «καθαρές» στην Ελλάδα…