Ακόμα δεν είδαμε τίποτα: Τα 3 νέα, σκληρά μέτρα που έρχονται όσο είναι ακόμα νωρίς
Βρείτε μας στο

Η Ελλάδα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας χάνει κατά κράτος τη μάχη από τον αόρατο εχθρό. Μια σειρά από παραλείψεις, λάθος αποφάσεις και κακές εκτιμήσεις μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση που απέχει ελάχιστα απ’ το σημείο μηδέν. Να δούμε σύντομα δηλαδή εικόνες Ιταλίας.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι και την επόμενη εβδομάδα το σύστημα υγείας θα πιεστεί υπερβολικά. Τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από 7-10 μέρες, όταν και θα έχουμε δει την κορύφωση της καμπύλης, πριν ξεκινήσει η αποσυμπίεση.

Γι’ αυτό και περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει και νέα μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι αυτά προκειμένου να αναχαιτίσει τον ιό, πριν χαθεί ο έλεγχος.

Και η πικρή αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αλλά και στην Αθήνα τα πράγματα, δεν είναι πολύ καλύτερα. Μπορεί να μην έχουν φτάσει στο σημείο της συμπρωτεύουσας, όμως τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα ο ιός η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την πιθανότητα λήψης και νέων μέτρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πρώτο, που αποτέλεσε και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων έχει να κάνει με το κλείσιμο των σχολείων.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε κλείσιμο όλων των σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες. Δεν έχει κλειδώσει ακόμα, αλλά εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Πιο πιθανό αντίθετα θεωρείται ένα μέτρο, που σίγουρα θα είναι το πιο σκληρό μετά το lockdown. Ο Στέλιος Πέτσας το φωτογράφισε σήμερα, μιλώντας για νέο περιορισμό των μετακινήσεων. Πώς θα γίνει αυτό;

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Υπάρχει η σκέψη να μπει περιορισμός στα μηνύματα που μπορεί να στέλνει κάποιος μέσα στη μέρα για να μετακινηθεί. Να δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να στείλει 3 ή 4 μηνύματα την ημέρα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Εν ολίγοις κάποιος που έχει ένα κατοικίδιο και πρέπει να το βγάζει 2 φορές τη μέρα βόλτα θα έχει αυτά τα δυο μηνύματα, ένα τρίτο για δουλειά (αν ανήκει στους τυχερούς που έχουν εργασία ακόμα) και ένα τέταρτο για σωματική άσκηση. Άλλα περιθώρια δεν θα υπάρχουν.

Και φυσικά εφόσον δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα όσο υπολόγιζαν οι ειδικοί, θα παραταθεί και άλλο το lockdown. Ο μεγάλος στόχος είναι να έχει ανοίξει η χώρα στις γιορτές για να κινηθεί η οικονομία. Και για να γίνει αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί…

Διαβάστε επίσης: Τρομακτική ομοιότητα: Έτσι τελείωσε στην Ελλάδα η ισπανική γρίπη που ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία με τον covid