Το τέλος του lockdown στην Ελλάδα: Είναι δυνατόν ν' ακούμε αυτή την ατάκα από έναν λοιμωξιολόγο;
Βρείτε μας στο

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλη την υφήλιο έχει ξεφύγει εδώ και καιρό. Το δεύτερο κύμα ξεπέρασε σε σφοδρότητα ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να σημειώνονται αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και ανθρώπων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η μία κυβέρνηση μετά την άλλη να επιλέγει το μοναδικό μέτρο που φαίνεται ν’ ανακόπτει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού: το lockdown.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, λέει πως υπάρχει τρόπο ν’ αποφευχθούν οι μαζικές καραντίνες τουλάχιστον στην Ευρώπη, αν συμβεί ένα απλό (στη θεωρία, τουλάχιστον) πράγμα: αν το 95% του πληθυσμού φορούσε μάσκα, τότε τα lockdowns δε θα ήταν απαραίτητα.

Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του Π.Ο.Υ. για τη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Η χρήση μάσκαςδεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται».

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται εδώ, φυσικά, είναι ένα: πώς στο… καλό μπορεί να εξασφαλιστεί πως το 95% του πληθυσμού θα φοράει μάσκα; Μπορεί στη θεωρία να ακούγεται εύκολο, αλλά η πράξη είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας