Βρείτε μας στο

Από το πρωί έχει ξεκινήσει μια τεράστια κουβέντα μετά την πρόταση του καθηγητή Βατόπουλου να πάμε για 2 εβδομάδες σε σκληρό lockdown τύπου Γιουχάν.

Πριν βιαστείτε να ψέξετε τον καθηγητή για την πρόταση του σκεφτείτε απλώς τη λογική του. Ο  καθηγητής θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να περάσουμε πολύ δύσκολα για 14 μέρες και να δούμε άμεσα αποτελέσματα απ’ το να κυνηγάμε την ουρά μας με soft lockdown μηνών, τα οποία μπορεί να αποτύχουν, ή να μην φέρουν τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούν.

Ας μην γελιόμαστε όμως. Lockdown τύπου Γιουχάν καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να εφαρμόσει πόσω μάλλον η Ελλάδα. Μιλάμε για το πιο σκληρό lockdown στον κόσμο, το οποίο έφερε στα όρια του τον πιο πειθαρχημένο λαό του πλανήτη. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην χώρα μας…

Τι θα βλέπαμε όμως αν την πρόταση του καθηγητή υιοθετούσε η κυβέρνηση; Νέα μέτρα που θα έκαναν τη σημερινή καραντίνα να μοιάζει με περίπατο στην εξοχή:

1) Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα μέλος της οικογένειας θα μπορούσε να βγαίνει απ’ το σπίτι μόνο, μία φορά την εβδομάδα για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.

2) Αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας ειδοποιεί και έρχεται στο σπίτι του ασθενοφόρο να τον παραλάβει.

3) Η αστυνομία και ο στρατός θα ήταν στους δρόμους για να ελέγχουν την κυκλοφορία και να αποτρέπουν την είσοδο στην πόλη και την έξοδο από αυτή.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

4) Αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικές αρτηρίες θα έκλειναν. Το ίδιο και τα σύνορα.

Εν ολίγοις η Κίνα έκλεισε 13 πόλεις και πάνω από 60.000.000 πολίτες για 76 μέρες σε σπίτια-φυλακές, προκειμένου να σταματήσει κάθε δραστηριότητα προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός.

Δεν έμεινε σε αυτό όμως. Η Κίνα δεν «καθάρισε» απ’ τον κορωνοϊό λόγω του lockdown, αλλά επειδή είχε τη δυνατότητα να κάνει μαζικά τεστ και να απομονώνει γρήγορα και αποτελεσματικά τα νέα κρούσματα.

Φυσικά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ούτε το lockdown της Γιουχάν, αλλά ούτε και μαζικά τεστ τους πολίτες της (κακώς). Οπότε το σχέδιο αντιγραφής του μοντέλου Γιουχάν απορρίπτεται εκ των πραγμάτων. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα πιο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου με μεγαλύτερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την κυκλοφορία. Αν θα το δούμε ή όχι θα το ξέρουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας…