Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και γιατί έρχεται
Βρείτε μας στο

Τα χθεσινά χαμόγελα μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων πάγωσαν όταν έγινε γνωστός ο αριθμός των τεστ. Τα 1044 κρούσματα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αν αναλογιστούμε ότι τα τεστ που έγιναν ήταν μόλις 7.023.

Γι’ αυτό ο συναγερμός που έχει σημάνει στις τάξεις των λοιμωξιολόγων παραμένει στο ύψιστο επίπεδο και δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Οι γιατροί στη βόρεια Ελλάδα δεν διανοούνται καν ότι η χώρα μπορεί να ανοίξει όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα και στα νοσοκομεία γίνεται πραγματική μάχη για ένα κρεβάτι.

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν εστίαση και διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Από τη νέα χρονιά και βλέπουμε. Το ίδιο και τα σχολεία. Γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια θα ανοίξουν μετά τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι τι θα γίνει με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Καθώς όμως η διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων καλά κρατεί το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ο πρωθυπουργός που θα πάρει και την τελική απόφαση να μην ρισκάρει και να μην δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους πριν τη νέα χρονιά.

Όσο για το άνοιγμα της χώρας και του λιανεμπορίου αυτό θα γίνει ή στις 14/12 ή στις 21/12. Η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μια μέρα πριν το διάγγελμα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα θα γίνει με πολύ αυστηρούς όρους και κανόνες προκειμένου να μην ρισκάρουμε ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές και πριν τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θα αρχίσει μέσα στον Ιανουάριο.

Εκτός μεγάλου απροόπτου ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αγορές στην εορταστική περίοδο, ήτοι τη μέθοδο του click away, που θα λανσαριστεί με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ώρα διαγγέλματος: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για σχολεία και lockdown
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Η καινοτομία της αγοράς με ραντεβού θα λειτουργεί ως εξής: Ο καταναλωτής κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος και προπληρώνει το προϊόν. Στη συνέχεια, με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στους περιορισμούς που θα έχει κάθε οικογένεια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ανεξαρτήτως της άρσης του lockdown. Την πρώτη σαφή αναφορά την έκανε ήδη στη συνέντευξη που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου.

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές. Σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», δήλωσε τότε και πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούν οι επισημάνσεις του.

Είναι απορίας άξιο βέβαια με ποιο τρόπο θα ελεγχθούν οι επαφές της κάθε οικογένειας στην περίοδο των εορτών και αναμένεται με ενδιαφέρον η όποια εξαγγελία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.