Το σχέδιο για τις γιορτές: Τα 4 μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα
Βρείτε μας στο

Την Παρασκευή στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης του lockdown. Το πλάνο είναι έτοιμο και μπορεί να αλλάξει μόνο αν οι λοιμωξιολόγοι θέσουν βέτο για κάποια απ’ τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί. Απ’ τη μία η ανάγκη να πάρει ανάσα το ΕΣΥ και απ’ την άλλη η ανάγκη να κινηθεί η οικονομία για να πάρουν ανάσα οι επαγγελματίες που βλέπουν την οικονομική θηλιά να σφίγγει στο λαιμό τους.

Το πλάνο λοιπόν της σταδιακής άρσης των μέτρων είναι έτοιμο και το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει είναι αν θα έχει οριζόντια εφαρμογή ή αν θα ξεκινήσει πρώτα με τις περιοχές που δεν είναι στο κόκκινο και ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά οι περιοχές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά (κυρίως η βόρεια Ελλάδα). Το δεύτερο είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει:

1) Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών που θα γίνει τη Δευτέρα 7/12. Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν την Παρασκευή 11/12 και το λιανεμπόριο την Δευτέρα 14/12.

2) Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

3) Τα μπαρ και η διασκέδαση δεν θα ανοίξουν πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Η απόφαση είναι ειλημμένη.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

4) Η εστίαση θα μείνει κλειστή έως το τέλος του χρόνου και θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο με πολύ αυστηρούς κανόνες για να ανοίξει μέσα στον Γενάρη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στους περιορισμούς που θα έχει κάθε οικογένεια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου θα μπορεί να περάσει τις γιορτές αυστηρά με μια οικογένεια ακόμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Ειδικά μέτρα θα υπάρχουν την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (sms, ίσως και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ), ενώ οι αγορές στην εορταστική περίοδο, θα γίνουν με τη μέθοδο του click away. Πώς θα λειτουργήσει;

Ο καταναλωτής κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος και το προπληρώνει. Στη συνέχεια, με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.