Pfizer: Οι 5 παρενέργειες που είχαν οι εθελοντές του εμβολίου που περιμένει όλος ο πλανήτης
Βρείτε μας στο

Είναι αυτό που περίμενε με αγωνία ολόκληρη η ανθρωπότητα για να αρχίσει επιτέλους το τέλος του εφιάλτη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι ήλπιζαν πολλοί, η αποτελεσματικότητα του ξεπερνάει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και όμως ακόμα δεν έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Την ίδια ώρα που η Ευρώπη δείχνει να κινείται με ρυθμούς χελώνας το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί ήδη από την Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μπαχρέιν. Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανάψουν το πράσινο φως και για το εμβόλιο της Moderna.

Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο η Ευρώπη μένει τόσο πίσω, όταν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τις χώρες της; Μόλις πριν από λίγες μέρες ακόμα και η Γερμανία η οποία αρχικά είχε υιοθετήσει μια πιο ουδέτερη στάση άρχισε να πιέζει προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την έγκριση του εμβολίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο λόγος της καθυστέρησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο. Θέλουν δηλαδή όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη να υπάρχουν σημαντικά δεδομένα από τον εμβολιασμό στη Βρετανία που θα πιστοποιούν και στην πράξη ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι  ασφαλές και αποτελεσματικό.

Είναι μια λογική σκέψη, όμως δεν φαίνεται αυτός να είναι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης της διαδικασίας. Όσο και αν μοιάζει απίθανο η Ευρώπη μένει για άλλη μια φορά πίσω λόγω της γραφειοκρατίας της. Οι μηχανισμοί της ως προς τη λήψη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων παραμένουν εξαιρετικά απαρχαιωμένοι και η γραφειοκρατία στέκεται ανυπέρβλητο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EMA, Εμερ Κούκ, δήλωσε στο Associated Press ότι ενώ όλοι οι ρυθμιστικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά εξετάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια δεδομένα, «ίσως να μην τα έχουμε στη διάθεσή μας όλοι ταυτόχρονα».

Το πλάνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνει η συνάντηση για την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ την προσεχή Δευτέρα. Εντός ωρών από τη λήξη της συνάντησης θα εκδοθεί δήλωση σχετικά με το εάν ο οργανισμός συνιστά ή όχι την έγκριση του εμβολίου και περίπου μια εβδομάδα μετά θα δημοσιοποιήσει την πλήρη επιστημονική του αξιολόγηση, εξηγώντας την απόφασή του

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας