Οι υπερμεταδότες: Τα 3 επαγγέλματα που διασπείρουν τον ιό περισσότερο απ’ όλα τα άλλα
Βρείτε μας στο
Newsroom

Ο λόγος που 4 ειδικοί της FDA δεν ενέκριναν το εμβόλιο της Pfizer

17 έδωσαν θετική ψήφο και ένας απείχε της ψηφοφορίας
Menshouse Team

Ήταν μια συνεδρίαση που περίμενε κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων περί των εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα εξέταζε τα υπέρ και τα κατά της έκδοσης άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Pfizer και θα έπαιρνε την απόφαση για το αν το εγκρίνει ή όχι.

Η επιτροπή εξέτασε όλα τα δεδομένα και ύστερα από 9 ώρες τα μέλη της κλήθηκαν να ψηφίσουν για το αν δίνουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο ή όχι. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε 17 εμπειρογνώμονες ψήφισαν «ναι», 4 «όχι» και ένας απείχε της ψηφοφορίας.

Όπως είναι λογικό, σε μια περίοδο που οι αρνητές των εμβολίων κάνουν… πάρτι στα social media, τα φώτα έπεσαν αμέσως στην τετράδα των εμπειρογνωμόνων που ψήφισαν «όχι». Η επιτροπή δεν ζήτησε από τα μέλη της να αιτιολογήσουν τον λόγο που ψηφίζουν «ναι» ή «όχι» κι έτσι δεν μάθαμε ποτέ γιατί οι 4 έδωσαν την αρνητική ψήφο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως ο λόγος δεν αφορούσε στην ασφάλεια του εμβολίου. Εικάζεται ότι οι 4 που έδωσαν αρνητική ψήφο το έκαναν διότι θεωρούσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την ηλικιακή ομάδα 16-18, καθώς μόλις 153 εθελοντές με τη συγκεκριμένη ηλικία πήραν μέρος στις δοκιμές της Pfizer.

Οι υπόλοιποι εμπειρογνώμονες έδωσαν την έγκρισή τους θεωρώντας ότι ακόμα και η συγκεκριμένη ένσταση θα λυθεί στην πράξη. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν άλλοι, άρα τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας αφενός θα βρίσκονται στην ουρά της διαδικασίας, αφετέρου όταν έρθει η ώρα να εμβολιαστούν θα υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer-BioNTech, που θα γίνουν σε εφήβους.

Σε κάθε περίπτωση επιστήμονες και εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την εταιρία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της είναι άκρως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Την ίδια ώρα ο Anthony Fauci μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Harvard εξήγησε γιατί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετά τον εμβολιασμό: «Μια από τις αβεβαιότητες που έχουμε ακόμη είναι το αν όσοι εμβολιαστούν, ενώ οι ίδιοι προστατεύονται, μπορούν να συνεχίζουν να μεταδίδουν τη λοίμωξη. Μπορεί αυτό να μην συμβεί γιατί το εμβόλιο μπορεί να μειώνει το ιικό φορτίο που θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό συμβαίνει και αν συμβαίνει πόσες ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ισχύει. Για αυτό ακριβώς το λόγο, και μέχρι να γίνουν μετρήσεις και συστηματικές έρευνες, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό».

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη