Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα: Η εξέλιξη στην εμφάνιση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά (Pic)
Βρείτε μας στο

Είναι, εδώ και λίγες ημέρες, ένας ακόμη ζόφος που ήρθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα- και δυστυχώς «αρραγή»- μαυρίλα: το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έχει γονατίσει σύσσωμο τον πλανήτη, με τις περισσότερες χώρες να μπαίνουν η μία μετά την άλλη σε lockdown, προκειμένου να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως η καραντίνα έγινε δεύτερη φύση μας, τα νούμερα σε θανάτους, συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και αυτά των ημερήσιων κρουσμάτων, δεν πέφτουν με τους ρυθμούς που προσδοκούν οι εμπειρογνώμονες.

Μοιραία λοιπόν, και παρά το γεγονός πως διανύουμε εορταστική περίοδο, η άρση των μέτρων μετατίθεται για το απώτερο μέλλον, αναλόγως φυσικά του πώς θα κινηθεί το ιικό φορτίο και του αν και κατά πόσον θα υπάρχει η δυνατότητα ν’ «αναπνεύσει» το σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

Σα να μην έφταναν τα… προρρηθέντα, εσχάτως ήρθε και η Μεγάλη Βρετανία να μας κόψει τα ήδη τσακισμένα φτερά: πάνω που το ηθικό μας είχε αρχίσει ν’ αναπτερώνεται λόγω της διανομής, έστω και δειλά-δειλά, των εμβολίων ανά τον κόσμο, ήρθε η Αγγλία να μας ενημερώσει πως ο ιός μεταλλάχθηκε και πως ένα νέο στέλεχός του εντοπίστηκε.

Ό,τι πιο ευχάριστο θα διαβάσεις σήμερα για τον κορωνοϊό...

Αυτή η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον, έκανε τον covid έως και 70% (!) πιο μεταδοτικό, ενώ φαίνεται να «χτυπάει» περισσότερο τα παιδιά.

Πέραν της προφανούς ερώτησης που σχηματίστηκε στα χείλη κάθε εχέφρωνος ανθρώπου («Πόσο πιο μεταδοτικός να γίνει ο π@@#΅ς πια;»), ήταν η δεύτερη ερώτηση εκείνη που μας έκαιγε όλους μας: τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, αυτά που άρχισαν να διανέμονται, της Pfizer, της Moderna αλλά και το Sputink V, θα συνεχίσουν να μας παρέχουν προστασία απέναντι στον ιό ή αυτή η μετάλλαξη τα καθιστά… άχρηστα;

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Σύμφωνα με τις πρώιμες ενδείξεις, λοιπόν, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και απέναντι στο νέο στέλεχος του ιού- αν και θα χρειαστεί, φυσικά, περαιτέρω εξέταση των δειγμάτων για να είμαστε σίγουροι:

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (22/12) ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς.

«Πιο αξιόπιστα αποτελέσματα θα έχουμε σε 14 ημέρες. Μέχρι τότε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η αναστάτωση δεν βοηθά κανέναν σε τίποτα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί εάν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από την μετάλλαξή του και, πάνω απ ‘όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά», συμπλήρωσε.

Ό,τι πιο ευχάριστο θα διαβάσεις σήμερα για τον κορωνοϊό...

Επομένως, αν και είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχουν οι ενδείξεις- που άπαντες ευελπιστούμε να μετατραπούν λίαν συντόμως σε αποδείξεις- πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μετά την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Θερμή παράκληση όλων μας προς τον καταραμένο ιό, εξυπακούεται, είναι να σταματήσει να παίζει transformers και να μείνει ως έχει.

Γιατί;

Πολύ απλά γιατί μπορεί να συνηθίσαμε τον ζόφο, αλλά διψάμε όσο τίποτα για λίγο φως…