Οι 3 μήνες που ο κορωνοϊός σχεδόν εξαφανίζεται
Βρείτε μας στο
Newsroom

«118.000 και πάνω»: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού απειλεί κάθε σύστημα υγείας

Αυτό που ουδέποτε θέλαμε ν' ακούσουμε, είναι, δυστυχώς, γεγονός.

Είναι άκρως εκνευριστικό. Για την ακρίβεια, είναι απλά εξοργιστικό, από αυτά τα νέα που σε κάνουν να θέλεις να ουρλιάξεις μέχρις ότου να ματώσουν οι φωνητικές σου χορδές. Παράλληλα, όμως, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο λόγος, φυσικά, για τον κορωνοϊό. Η πανδημία έχει γονατίσει σύσσωμο τον πλανήτη από τον Μάρτιο και μετά, με τις χώρες να επιλέγουν την «επιβεβλημένη» λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πάνω, όμως, που πήραμε τα… πάνω μας με τα εμβόλια να βγαίνουν στην αγορά και ν’ αρχίζει η διανομή τους τους ανά τον πλανήτη, ήρθε το εκνευριστικό νέο που αναφέρθηκε ανωτέρω: ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκε γι΄ ακόμα μία φορά, με το νέο στέλεχός του να εντοπίζεται στην Βρετανία (και ήδη, δυστυχώς, οι πληροφορίες να κάνουν λόγο και για 4 ακόμα χώρες που «προσεβλήθησαν» από την καινούργια εκδοχή του Covid).

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής SAGE, που ανέλυσαν τον ιό, ο νέος covid είναι έως και 56% πιο μολυσματικός και μεταδίδεται, φυσικά, πολύ πιο εύκολα από έναν φορέα σε έναν υγιή άνθρωπο.

Τα καλά μαντάτα είναι πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία και από το καινούργιο αυτό στέλεχος.

«118.000 και πάνω»: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού απειλεί κάθε σύστημα υγείας

Τα δυσάρεστα, είναι ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού (θυμίζουμε απαιτείται άνω του 70% για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης), θα νοσήσει σημαντικά περισσότερος κόσμος, δεδομένης της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται πλέον ο covid.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Η μετάλλαξη – που της δόθηκε η κωδική ονομασία «B.1.1.7»- θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους απλώς και μόνο επειδή θα προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι Βρετανοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα μολυνθούν από τον μεταλλαγμένο ιό.

Πόσοι άνθρωποι θα χάσουν- μιλάμε πάντα για τη Μεγάλη Βρετανία- την ζωή τους; Οι επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine ισχυρίζονται πως θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 70.000 θανάτους που κατεγράφησαν στην Αγγλία το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, «βλέπουν» 118.000 νεκρούς λόγω αφόρητης πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας, προτού το εμβόλιο αρχίσει να «εξαλείφει» σιγά-σιγά τον ιό και να παρέχει μαζική προστασία στον κόσμο.

Ολ’ αυτά, βέβαια, με τα υπάρχοντα δεδομένα και με την ελπίδα πως ο κορωνοϊός δε θ’ αποφασίσει να αλλάξει εκ νέου.

Ναι, το ξέρουμε- συμφωνούμε κι εμείς: είναι τρελά εξοργιστικό.

Όμως, μην ξεχνάμε πως είναι και επικίνδυνο. Γι’ αυτό, προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε και στο τέλος, όπως πάντα, θα πάνε όλα καλά.

Σωστά;