Ο άλλος δρόμος με το εμβόλιο: Η διαφορετική επιλογή της Τουρκίας που της έφερε 10.000.000 δόσεις με το καλημέρα
Βρείτε μας στο

Οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει, όμως τα προβλήματα δεν είναι λίγα. Μπορεί το εμβόλιο της Pfizer να είναι ασφαλές όμως οι δόσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση και ο προβληματισμός σε πολλές χώρες για την αργοπορία εντείνεται.

Υπάρχει όμως και μια χώρα με πληθυσμό περίπου όσο και η Ελλάδα η οποία έχει βάλει τα γυαλιά στους μεγάλους καθώς διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο.

Ο λόγος για το Ισραήλ που έχει κατορθώσει να εμβολιάσει ήδη το 10% του πληθυσμού του και να αγγίζει πλέον το εκατομμύριο (ο συνολικός πληθυσμός είναι περίπου 9.000.000).

Πώς τα κατάφερε όμως το Ισραήλ και έκανε τη διαφορά; Καταρχάς υπήρχε ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο πλάνο εμβολιασμού το οποίο λειτούργησε στην εντέλεια. Το μεγάλο ατού του Ισραήλ έναντι των υπολοίπων χωρών είναι ότι έχει κατορθώσει να ψηφιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης όλοι οι γιατροί του στρατού έχουν μπει στη μάχη του εμβολιασμού, ενώ τα μέτρα είναι αυστηρά για τους αρνητές του εμβολίου που διακινούν ψεκασμένες θεωρίες στο διαδίκτυο.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος επίσης έπαιξε και το σχέδιο του πράσινου διαβατηρίου. Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο παίρνουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο και το οποίο τους επιτρέπει να βγουν από το καθεστώς της καραντίνας να ταξιδεύουν και να πηγαίνουν ελεύθερα σε μέρη που έως τώρα δεν είχαν πρόσβαση (πχ εστιατόρια).

Ο κόσμος επιθυμεί να το αποκτήσει γι’ αυτό και οι όποιες δεύτερες σκέψεις έκανε για το αν πρέπει ή όχι να εμβολιαστεί, πάνε περίπατο. Η πλειονότητα του κόσμου είναι αποφασισμένη να το κάνει και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ είναι μαζικοί και η χώρα έχει κατορθώσει να εμβολιάζει περίπου 150.000 άτομα την ημέρα. Η σειρά προτεραιότητας είναι ξεκάθαρη και αφορά στα άτομα άνω των 60, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους υπαλλήλους στα γηροκομεία και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει τονίσει ότι ο στόχος της χώρας του είναι να φτάσει πολύ γρήγορα σε ανοσία της αγέλης, ώστε να γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό.

Στα υπέρ του Ισραήλ επίσης είναι και το γεγονός ότι κατόρθωσε να κλείσει έγκαιρα συμφωνία με την Pfizer και να έχει τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.