Το νούμερο του «τρόμου»: Έχετε καταλάβει τι θα γίνει στην Ελλάδα σε 1.5 μήνα από τώρα με τον Covid;

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού (που… φλερτάρει με το τρίτο ήδη) συνεχίζει να σφυροκοπάει τον πλανήτη. Παρά το γεγονός πως τα εμβόλια είναι εδώ και είναι αποτελεσματικά σε υψηλό βαθμό, ο χρόνος που απαιτείται για να εμβολιαστεί το απαιτούμενο 70%+ κάθε χώρας και να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης είναι αρκετός και, ως εκ τούτου, η πλειονότητα του πλανήτη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.

Η Ελλάδα μπορεί να πήγε περίφημα κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όμως από τον Σεπτέμβρη και μετά τα έχει βρει πολύ σκούρα, με αποτέλεσμα τα νούμερά της σε θανάτους, διασωληνώσεις και ημερήσια κρούσματα να παραμένει υψηλότατος, παρά τους 2 μήνες που βρισκόμαστε ήδη σε καραντίνα.

Παρ’ ολ’ αυτά, σύμφωνα με τους εβδομαδιαίους δείκτες του ECDC και που δείχνουν τι γίνεται σε κάθε χώρα της Ευρώπης τις τελευταίες 14 ημέρες, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα είναι κάτω από το όριο του 4% και είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, την στιγμή που η περισσότερη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο» (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα στην πλειοψηφία της είναι «κίτρινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το 4% θεωρείται το απόλυτο όριο επικινδυνότητας αν ξεπεραστεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οπότε καλό θα ήταν να πάει ακόμα πιο χαμηλά αυτό το νούμερο.

Άντε και εις… κατώτερα, λοιπόν.