Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας εκτός κούρσας: Το πρώτο εμβόλιο που κόβεται επειδή δεν επιτυγχάνει ανοσία

Άσχημα μαντάτα...

Θα μπορούσε να πει κανείς, με μια δόση ρεαλιστικής (για την ώρα, βέβαια, στα όρια του ευσεβούς πόθου…) λυρικότητας, πως υψώνουν ανάχωμα στην πανδημία και φιλοδοξούν, σε βάθος χρόνου, να στείλουν τον κορωνοϊό στο υγειονομικό πυρ το εξώτερον.

Την στιγμή που ο Covid συνεχίζει, για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο πλέον, να «σφυροκοπά» τον πλανήτη, τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί και διανεμηθεί στις περισσότερες χώρες είναι η «απάντηση» της ανθρωπότητας στον ιό.

Moderna, Pfizer, Sputnik V, το κινέζικο, εκείνο της Οξφόρδης και λίαν συντόμως αυτό της Johnson & Johnson έχουν φτάσει σε αρκετές χώρες και- μ’ εξαίρεση το κινέζικο που κυμαίνεται στο 52%- η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον ιό είναι πάνω από 90%.

Μάλιστα, το ακόμα πιο ευχάριστο είναι πως η Moderna σήμερα ανακοίνωσε πως το δικό της εμβόλιο (και όπως ακούγεται τουλάχιστον και αυτό της Pfizer) είναι αποτελεσματικό και στις νέες μεταλλάξεις που ξεκίνησαν από την Αγγλία και σιγά-σιγά, δυστυχώς, έχουν φτάσει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Και μπορεί ολ’ αυτά να ακούγονται εξόχως ευχάριστα και ν’ αποτελούν, δικαίως, λόγο για να αισιοδοξούμε, όμως σήμερα είχαμε και μια πολύ άσχημη εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα: ο αμερικανικός κολοσσός της φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck & Co. γνωστοποίησε πως αποσύρεται από την προσπάθεια παραγωγής εμβολίου, μιας και οι κλινικές της δοκιμές στέφθηκαν από απόλυτη… αποτυχία, καθώς το (σε πρώιμο στάδιο) εμβόλιό της δεν παρέχει ανοσία σε όσους το έκαναν.

Το στενόχωρο, εν προκειμένω, είναι πως η Merck χρησιμοποιεί μια πιο «παραδοσιακή» προσέγγιση για τη δημιουργία εμβολίου, επί τη βάσει αδυνατισμένου στελέχους του ιού- κάτι που δεν είχε δοκιμάσει καμία από τις προηγούμενες εταιρίες που «έβγαλαν» εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα ήταν «απογοητευτικά και προκάλεσαν μάλλον έκπληξη», ανέφερε ο Nick Kartsonis, ανώτερος αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της εταιρίας. Τα πειραματικά V590 και v591 δημιούργησαν σημαντικά λιγότερα αντισώματα «εξουδετέρωσης» του ιού, ενώ πέτυχαν και χαμηλότερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με εκείνη ανθρώπων που μολύνθηκαν με φυσικό τρόπο από τον ιό.

«Δεν είχαμε όσα χρειαζόμασταν για να προχωρήσουμε…», σχολίασε απογοητευμένος ο Kartsonis , ρίχνοντας και τυπικά την αυλαία στην προσπάθεια που έκανε η Merck & Co., που πλέον θα στραφεί στην ανάπτυξη θεραπειών για όσους νοσούν από κορωνοϊό.

Στο εύλογο ερώτημα «Και τι έγινε που μία από τις πολλές εταιρίες απέτυχε να φτιάξει εμβόλιο όταν υπάρχουν τόσα άλλα;», η απάντηση είναι πως ναι μεν το συγκεκριμένο εμβόλιο από την Merck δεν αναμενόταν να είναι έτοιμο στο πρώτο κύμα εμβολιασμού αλλά στο δεύτερο ή ακόμα και το τρίτο, όμως θα έλυνε εν πολλοίς το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη των εμβολίων παγκοσμίως.

Πέραν τούτου, το να «αποτυγχάνει» μια εταιρία τέτοιου μεγέθους που έχει στο «βιογραφικό» της εμβόλια για άλλες ασθένειες (έμπολα κ.α.) χτυπάει σίγουρα το καμπανάκι και μας κάνει να καταλαβαίνουμε πως ο covid δεν είναι- και από επιστημονικής άποψης- ένας ιός… παίξε-γέλασε, αλλά συνεχίζει ν’ αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο.

Στο τέλος, φυσικά, η ανθρωπότητα θα νικήσει, όμως η σημερινή ανακοίνωση της Merck & Co. ήταν ένα, τρόπον τινά, πισωγύρισμα.

Μικρό, ελπίζουμε…