«Αυτό θέλαμε να πετύχουμε»: 10 μήνες μετά, τα νούμερα της Σουηδίας προκαλούν σοκ και δέος
Βρείτε μας στο

Ήταν, καθ’ υπερβολή, το απόλυτο… πειραματόζωο ολόκληρου του υπόλοιπου πλανήτη. Στην αρχή φάνηκε πως και η Αγγλία θ’ ακολουθήσει την τακτική της, όμως πολύ σύντομα ανέκρουσε πρύμνα και πήγε και αυτή σε λογική καθολικού lockdown.

Ο λόγος, εννοείται, για την Σουηδία. Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας- αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου- τον δρόμο των συστάσεων προς τους πολίτες  της  και όχι των απαγορεύσεων, ενώ απέφυγε τα πολύ αυστηρά μέτρα για την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Το σύστημά της- η «διαβόητη» ανοσία της αγέλης- δεν απέδωσε στο έπακρο και τα νούμερα των θανάτων, των διασωληνωμένων και των καθημερινών κρουσμάτων ήταν και είναιδιαίτερα υψηλά, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους λοιμοξιωλόγους της να τηρήσουν, μέχρι προσφάτως, απαρέγκλιτη στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Σουηδία και οι αποφάσεις της κυβέρνησής της έρχονται εκ νέου στο επίκεντρο σήμερα, καθώς πήρε μια (θαρραλέα; παράλογη; λογική; αυτοκτονική;) απόφαση: σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα Dagens Nyheter, η υπηρεσία Υγείας της χώρας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια της Pfizer!

«Πρωτοπορεί» ξανά: Η Σουηδία πήρε την πιο απροσδόκητη απόφαση για το εμβόλιο της Pfizer

Ο λόγος; Η σκανδιναβική χώρα ζητά ρητές διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, μιας και η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων που περιέχεται στο κάθε φιαλίδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η φαρμακοβιομηχανία είχαν ανακοινώσει πως κάθε φιαλίδιο περιλαμβάνει 5 δόσεις, όμως μετά γνωστοποιήθηκε πως μπορούν να εξαχθούν έως και 6 αν χρησιμοποιηθεί ειδική σύριγγα.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή», σχολίασε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και από αυτή την εξέλιξη, η κατάσταση με τους εμβολιασμούς ειδικά στην Ευρώπη δεν είναι ακριβώς ιδεατή. Τα προβλήματα είναι πολλά, ο αριθμός των δόσεων μικρός και η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς- μην ξεχνάμε πως απαιτείται (διπλός) εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού κάθε κράτους για ν’ αρχίσει να εξαφανίζεται ο ιός.

Κι ολ’  αυτά την στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα του πλανήτη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σκληρής καραντίνας, τα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα στερεύουν και τα νεύρα όλων θυμίζουν έντονα μέρος από ένα χαλί.

Ακριβώς αυτό: τα κρόσσια…