Η συνολική κατάσταση με τον κορωνοϊό παγκοσμίως είναι γνωστή και μπορεί να περιγραφεί σε λίγες μόνο σειρές: παρά το γεγονός πως σύσσωμος, σχεδόν, ο πλανήτης βρίσκεται σε καθεστώς lockdown εδώ και αρκετούς μήνες και αν και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει (με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο…), τα νούμερα σε θανάτους, ημερήσια κρούσματα και διασωληνωμένους αρνούνται πεισματικά να πέσουν στα πέριξ του μηδέν.
Στην Ελλάδα η κατάσταση από τον Σεπτέμβρη και μετά πήγε με ταχύτατους ρυθμούς από το κακό στο χειρότερο και ακόμα παλεύουμε να μην στρογγυλοκαθίσει στο χείριστο, μιας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δε θ’ αντέξει ένα νέο κύμα πρωτοφανούς πίεσης.
Πάνω, ωστόσο, που πήγαμε να πάρουμε λίγο τα… πάνω μας με την άφιξη των εμβολίων και τον σχετικό περιορισμό των κρουσμάτων, ο covid αποφάσισε να μεταλλαχθεί γι’ ακόμα μία φορά και να σκορπίσει απλόχερα γι’ ακόμα μία φορά προβληματισμό στις επιστημονικές κοινότητες.
Όπως είναι παγκοίνως γνωστό πλέον, η λεγόμενη «νοτιοαφρικανική μετάλλαξη» εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου κι ένας ιερέας (που, μάλιστα, είχε νοσήσει προ διμήνου) βρέθηκε θετικός στο νέο στέλεχος.
Αυτό το νέο στέλεχος έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, χτυπώντας καμπανάκι χρώματος κόκκινου στους λοιμωξιολόγους.
Αν, ωστόσο, για τη μετάλλαξη της Αγγλίας γνωρίζουμε αρκετά πράγματα, για την αντίστοιχη της Αφρικής βρισκόμαστε ακόμα στα σκοτάδια- πράγμα λογικό, μιας και μιλάμε για πολύ πρόσφατη εξέλιξη (ιδίως στην Ευρώπη).
Ας δούμε, όμως, τι λένε οι επιστήμονες για τον μεταλλαγμένο ιό και για ποιο λόγο προκαλεί ανησυχία στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων:
Το στέλεχος 501Y.V2 (όπως είναι η «επίσημη» ονομασία του) πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φέρει μεταλλάξεις που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.
Πέραν τούτου, σε πρόσφατη έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο “Fred Hutchinson” έδειξε ότι η μετάλλαξη Ε484Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς του κορωνοϊού κατά δέκα ολόκληρες φορές.
Στα ακόμα πιο… ευχάριστα, υπολογίζεται πως το νέο αυτό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό εν συγκρίσει με το «απλό», ενώ σύμφωνα με μελέτη ερευνητών σε σχολή του Λονδίνου διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον covid-19 στο πρόσφατο παρελθόν.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Σύψας νωρίς το πρωί της Δευτέρας (1/2), υπάρχουν ενδείξεις πως τα εμβόλια που διατίθενται αυτή την στιγμή κατά του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Όπως εξήγησε αυτό οι επιστήμονες γνωρίζουν για την συγκεκριμένη «πτώση» στην αποτελεσματικότητα από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες: αυτήν της Johnson και της Novamax, που γίνονται στη Νότιο Αφρική.
«Συγκριμένα, αυτά τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλα αυτά κάπως προστατεύουν», ήταν το σχόλιό του.
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Σύψας τόνισε πως κατ’ ουσίαν έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό, ο οποίος- όπως συνέβη και στην περίπτωση του ιερέα που είχε νοσήσει προσφάτως- «αψηφά» σε σημαντικό ποσοστό τα αντισώματα που έχει αναπτύξει κάποιος που πέρασε κορωνοϊό και είναι πολύ πιθανό να μεταδίδεται και πολύ πιο εύκολα.
Και μπορεί όλ’ αυτά να φαντάζουν λίγο πιο φωτεινά από την μπέρτα του Μπάτμαν, όμως πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πουν επισήμως οι Pfizer (το εμβόλιο της οποίας φαίνεται, για την ώρα, να είναι το πιο αποδοτικό) και οι υπόλοιπες εταιρίες.
Οι πρώτες διαρροές κάνουν λόγο για μικρότερο ποσοστό ανοσίας στην αφρικανική μετάλλαξη, ενώ υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις που λένε πως «καλύπτουν» και αυτό το στέλεχος.
Γι’ αυτό προβληματισμός ναι, πανικός όχι.
Το τέλος, το γνωρίζουμε ήδη: η ανθρωπότητα θα νικήσει…