Για να εμφανίστηκε ξανά ο Τσιόδρας...

Αυτό μάλλον δε μας άρεσε.

Υπήρξε το απόλυτο πρόσωπο κατά την περίοδο του πρώτο κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας (από τις αρχές Μαρτίου έως και τα μέσα Μαΐου, περίπου). Τον βλέπαμε σε καθημερινή βάση να μας αναλύει τον αριθμό των κρουσμάτων, το πώς «κινείται» σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία, το τι πρέπει να κάνουμε με τις μάσκες και ούτω καθεξής.

Το καθημερινό μας ραντεβού μαζί τους τις 18:00 φόρεσε το μανδύα μιας συνήθειας την οποία θα τη θυμόμαστε- όταν τελειώσει επιτέλους αυτή η, φρικαλέας «υφής», ιστορία- με ανάμεικτα συναισθήματα: για την συντριπτική πλειονότητα (ιδίως στις αρχές) ήταν ένας πλήρως καταρτισμένος επιστημονικά άγγελος που κατέβηκε στη γη, φόρεσε το προσωπείο κοινού θνητού και μας… ξεστράβωσε σε ό,τι είχε να κάνει με τον Covid.

Για μερικούς άλλους- οι οποίοι, με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς- ήταν απλά ένας «λωποδύτης που εκμεταλλεύτηκε το πόσο τον εμπιστευτήκαμε».

Όπως και να ‘χει, ο Σωτήρης Τσιόδρας (περί ου ο ηλεκτρονικός λόγος) ήταν δίχως καμία αμφισβήτηση το απόλυτο πρόσωπο του 2020- και μέχρι το πρώτο μισό του έτους, και το πιο προβεβλημένο.

Ωστόσο, από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά (για την ακρίβεια από την ημέρα της τελευταίας τηλεοπτικής ενημέρωσης, όταν και ειπώθηκε το διαβόητο, πια, «Αν μας ξαναδείτε δε θα είναι για καλό…»), ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων αποτραβήχτηκε από τα φώτα και αποφάσισε να δουλέψει… πίσω από τις κάμερες.

Οι δημόσιες- στην tv και μη- εμφανίσεις του μειώθηκαν στο απειροελάχιστο (για την ακρίβεια, μιλάμε μόλις για 2 σε διάστημα 10 μηνών), σε σημείο που οι θεωρίες συνωμοσίας τρύπησαν ακόμα και το δικό τους παράλογο ταβάνι, κάνοντας λόγο για επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό του και λοιπές κακοήθεις αηδίες.

Σήμερα, ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επανεμφανίστηκε μετά από πάρα πολύ καιρό και, μάλιστα, στη Βουλή. Τα όσα είπε ήταν εξόχως ανησυχητικά:

«Εκτιμούμε ότι τα νέα κρούσματα είναι 7.000 με 8.000 την εβδομάδα» και «Η Αττική έχει πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα» και «στον βόρειο τομέα της πόλης παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών» και «Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» και «Πάνω από 1% θετικότητα σημαίνει καμπανάκι, δηλαδή τρέξε. Αυτήν την στιγμή στη χώρα μας είμαστε στο 2.8%». 

Τα όσα είπε ο πασίγνωστος, πια, εμπειρογνώμονας αποτελούν μια συνοπτική παρουσίαση αυτών που ακόμα και ο πλέον ψεκασμένος (θα έπρεπε να) παραδέχεται: ότι, δηλαδή, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε τόσον καιρό σε καθεστώς lockdown και αν και οι εμβολιασμοί, έστω και αν προχωρούν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, έχουν ξεκινήσει.

Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, είναι η εικόνα του ίδιου του καθηγητή που προκαλεί περισσότερη ανησυχία: ο Τσιόδρας για τους δικούς του λόγους (τους οποίους ουδείς γνωρίζει ακριβώς, αλλά γίνονται πολλές υποθέσεις) έχει επιλέξει να μη μιλάει ποτέ και πουθενά, παρά τις δεδομένες πιέσεις που δέχεται από τα κυβερνητικά στελέχη.

Το γεγονός πως σήμερα «ενέδωσε» και εμφανίστηκε στην Βουλή ισχυροποιεί την πεποίθηση πως έχουμε μπει σε ένα πολύ περίεργο μονοπάτι σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιό, από το οποίο καλούμαστε γρήγορα να «παρεκτραπούμε» για να βελτιωθεί λίαν συντόμως η κατάσταση.

Ναι, τα νούμερα σε διασωληνωμένους και θανάτους μπορεί να έχουν πτωτική πορεία, αλλά μην ξεχνάμε πως χρειάστηκαν 3 ολόκληροι μήνες για να γίνουν οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 600κάτι περίπου 250.

Η αρχή του τέλους, όπως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αναφέρει, έχει ήδη ξεκινήσει, όμως βαδίζει προς το επόμενο στάδιο (αυτό της πολυπόθητης ανοσίας) με βήμα σαλιγκαριού.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, όσο μπορούμε.

Εκτός κι αν θέλουμε να βλέπουμε συχνότερα τον κ. Τσιόδρα…