«Κορωνοτουρισμός»: Η νέα… τάση των πλουσίων στην εποχή της πανδημίας
Βρείτε μας στο

Μπορεί η Σουηδία να είχε τη δική της στρατηγική κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων ωστόσο έχει πάψει να αποτελεί μοναδική περίπτωση, καθώς σε πρώτο πλάνο είναι η εκστρατεία εμβολιασμού με τις δόσεις των Pfizer, Moderna και AstraZeneca που έχει παραλάβει.

Έως την περασμένη Παρασκευή (19/02) ο εμβολιασμός είχε ολοκληρωθεί για το 2% του πληθυσμού, ενώ ένα 5% είχε λάβει την πρώτη δόση. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα πάντως μια είδηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είχε προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα, οδηγώντας σε ολιγοήμερη παύση των εμβολιασμών σε δύο περιοχές.

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου χορηγήθηκαν 400 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε υγειονομικούς υπαλλήλους από δύο διαφορετικά νοσοκομεία στην κομητεία Σόρμλαντ. Δόσεις από την ίδια παρτίδα διανεμήθηκαν επίσης στην κομητεία Γκέβλεμποργκ. Την επομένη, 100 υγειονομικοί υπάλληλοι στο Σόρμλαντ ανέφεραν εμφάνιση πυρετού, ενώ περίπου ίδια ήταν η αναλογία στο Γκέβλεμποργκ.

Αν και ο πυρετός δεν αιφνιδιάζει τους ειδικούς ως ανεπιθύμητη ενέργεια, ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και κατά συνέπεια κρίθηκε αναγκαία η παύση των εμβολιασμών, έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την αρμόδια Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας,

«Σταματάμε εν μέρει επειδή πρόκειται να το ερευνήσουμε, αλλά και έτσι ώστε να μην έχουμε μια υπερβολικά τεταμένη κατάσταση με το προσωπικό», δήλωσε τότε ο υγειονομικός επικεφαλής του Σόρμλαντ, Μάγκνους Γιοχάνσον, μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT.

Ο «συναγερμός» ήταν τελικά άκυρος. Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, τόσο ο υπεύθυνος εθνικός φορέας για την επιτήρηση των εμβολιασμών όσο και η κατασκευάστρια εταιρία AstraZeneca εξήγησαν πως οι αναφερόμενες αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν οι αναμενόμενες και αφότου εξέτασαν τις δόσεις, διαβεβαίωσαν το κοινό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αποφασιστεί η επανεκκίνηση των εμβολιασμών ύστερα από ακριβώς μία εβδομάδα, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Η παύση της διαδικασίας αφορούσε μόνο το εμβόλιο που κατασκεύασαν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech και Moderna συνεχίστηκαν βάσει προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη μαζί με κάποιες καθυστερήσεις στις παραλαβές πήγε λίγο πίσω το στόχο της κυβέρνησης σε ότι αφορά την εκστρατεία εμβολιασμού. Η αρχική πρόθεση ήταν να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 18 (όσοι το επιθυμούν φυσικά) έως τα τέλη Ιουνίου και ο ανακαθορισμένος στόχος έχει deadline τα μέσα Ιουλίου.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Οι υπερβολές που ακούστηκαν και γράφτηκαν ότι δηλαδή οι Σουηδοί σταματούν τον εμβολιασμό επειδή… δεν μπορούν να αντέξουν τις παρενέργειες, ασφαλώς δεν ισχύουν.