Κωδικοί 2 και 6: Οι αλλαγές στη χρήση τους και η «ζημιά» στις βόλτες… αναψυχής
Βρείτε μας στο
Newsroom

Κωδικοί 2 και 6: Οι αλλαγές στη χρήση τους και η «ζημιά» στις βόλτες… αναψυχής

Οι «άσκοπες» μετακινήσεις έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς

Ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών είναι η Νο. 1 προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά το «σοκ» των 2.353 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Βασική στόχευση των νέων μέτρων, που απεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο με την ομάδα ειδικών, είναι η δραστική μείωση των «άσκοπων» μετακινήσεων και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τερματιστεί το φαινόμενο ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο οι κωδικοί δεν χρησιμοποιούνται μόνο για άθληση και σούπερ μάρκετ, αλλά εξίσου συχνά για βόλτες, καφέ, ακόμη και για take away, καθώς έχει ερμηνευτεί ως ένας ασφαλής τρόπος να παραβιάζονται νομότυπα μέσα στην ημέρα οι απαγορεύσεις.

Στόχος είναι να περιοριστεί η καταχρηστική χρήση τους και να καθιερωθεί νέα λογική στη λειτουργία τους. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να επιτρέπεται όπως και τώρα η χρήση των κωδικών, αλλά μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.

Τα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα» που εισηγούνται οι ειδικοί, αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών, είναι πολλά, απομένει να φανεί όμως πόσα θα γίνουν αποδεκτά. Εκτός της αλλαγής χρήσης των κωδικών 2 και 6, στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σούπερ μάρκετ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχει ωφελήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται μεγαλύτερος συνωστισμός εξαιτίας της περιορισμένης ώρας που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και άθληση.

Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και κάθε μέτρο εξετάζεται εξονυχιστικά, προκειμένου αφενός μεν να μην επιφέρει κάποιο πισωγύρισμα, αφετέρου να μην πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη κόπωση στον πληθυσμό. Άπαντες αναγνωρίζουν ότι η κούραση του κόσμου είναι μεγάλη και για να κλείσουν τα «παράθυρα» του συστήματος μετακινήσεων, που συντηρούν το συνωστισμό και δημιουργούν νέες εστίες διασποράς, απαιτούνται «χειρουργικές» κινήσεις.

 

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…