Όχι ταξίδια, όχι σινεμά: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν πια οι αρνητές του εμβολίου
Βρείτε μας στο
Newsroom

Στρατηγική κίνηση-ματ: Ο εμβολιασμός της επαγγελματικής ομάδας που φέρνει τείχος ανοσίας και άνοιγμα της οικονομίας

Μετά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες η εκστρατεία εμβολιασμού πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση

Αν κάτι πηγαίνει καλά αυτή τη στιγμή στη χώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, είναι η πρόοδος στην εκστρατεία του εμβολιασμού.

Την Πέμπτη οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και μέρα με τη μέρα φτάνει όλο και πιο κοντά η «αποκρυστάλλωση» του λεγόμενου «πρώτου τείχους ανοσίας», που θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (τουλάχιστον για όσους είναι εφικτός ο εμβολιασμός).

Από εκεί και πέρα, το «κλειδί» για να εξελιχθεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο η διαδικασία και να αυξηθεί σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, είναι ο εμβολιασμός των εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού συγχρωτισμού». Είναι σημαντικό το πρόγραμμα προτεραιοποίησης να αφορά αυτούς μετά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και ο λόγος είναι απλός.

Στα μοντέλα προβλέψεων υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος ενεργών επαφών ενός ατόμου γίνεται με 12-13 διαφορετικούς ανθρώπους την ημέρα. Έτσι υπολογίζεται και η διασπορά του ιού, στην περίπτωση νόσησης.

Υψηλού συγχρωτισμού επαγγέλματα θεωρούνται όσα ξεπερνούν τις 25 ενεργές επαφές την ημέρα. Σε κάποια επαγγέλματα, μάλιστα, οι επαφές είναι εκατοντάδες, με τον κίνδυνο διασποράς να πολλαπλασιάζεται αναλόγως.

Αυτοί οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000 με 1 εκατ. στην Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν να κάνουν με επαγγέλματα διανομών (courier, delivery κλπ.), εστίασης, εκπαίδευσης (το σύνολο των εκπαιδευτικών), μεταφορών (οδηγοί, πιλότοι κ.α.), κοινωνικής μέριμνας, υπηρεσιών και φυσικά τουρισμού.

Δύο επιστήμονες, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του, δρ. εφαρμοσμένης βιολογίας Σπύρος Καρακίτσιος (κάτοχος του Πανευρωπαϊκού Βραβείου CEFIC-LRI – Long-Range Research Initiative Award το 2017), αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού συγχρωτισμού, προσομοιάζοντας στο υπολογιστικό μοντέλο διαχείρισης κινδύνου για τον κορωνοϊό αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Βάσει των συγκεκριμένων αναλύσεων, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου θα είναι 351.000 (την Πέμπτη 04/03 ήταν 199.496), και ο μέγιστος αριθμός εισαγωγών σε κλίνες ΜΕΘ, στην πορεία του 3ου κύματος,  θα είναι 665.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί, όμως, στο σενάριο προτεραιοποίησης στις ομάδες υψηλού συγχρωτισμού είναι 256.000 κρούσματα και 497 διασωληνωμένοι, όπως προκύπτει από το υπολογιστικό μοντέλο των δύο επιστημόνων.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη στόχευση τα κρούσματα μειώνονται κατά περίπου 100.000 και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κατά 168 στο peak των εισαγωγών! Η ευεργετική επίδραση μιας τέτοιας προσέγγισης είναι κάτι παραπάνω από προφανής, όσο δηλαδή και η διαφορά στην επιβάρυνση που θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διάσωση ζωών.

Πέραν της προάσπισης της υγείας πολλών πολιτών, με τη μείωση κρουσμάτων – θανάτων και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ, μεγάλα αναμένεται να είναι τα οφέλη και για την οικονομία, αν δοθεί στοχευμένα προτεραιότητα στους περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους υψηλού συγχρωτισμού. Το τείχος ανοσίας θα σχηματιστεί πιο γρήγορα και ο δρόμος για μια πιο «ζωντανή» από κάθε άποψη οικονομία θα είναι βατός, ενόψει μάλιστα του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Η λογική λέει ότι το κυβερνητικό επιτελείο και η επιστημονική ομάδα θα υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση, η οποία αποτελεί έναν ακόμη καλό λόγο για την επίσπευση της διαδικασίας του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.