Ο άλλος δρόμος: Η μικρή χώρα που εμβολίασε ήδη 4 εκατομμύρια κατοίκους δείχνει στην Ευρώπη ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος
Βρείτε μας στο
Newsroom

Ο άλλος δρόμος: Η μικρή χώρα που εμβολίασε ήδη 4 εκατομμύρια κατοίκους δείχνει στην Ευρώπη ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος

Μετά την επίτευξη ανοσίας σε ποσοστό 25% του πληθυσμού, έφτασε σε θέση να δωρίζει εμβόλια σε άλλες χώρες
Menshouse Team

Τον περασμένο Μάιο η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία ήταν οι τέσσερις μεγάλες χώρες που τελούσαν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το σαρωτικό πρώτο κύμα της πανδημίας άφηνε πίσω του εκατόμβες νεκρών.

Φυσικά, δεν ήταν οι μόνες. Στις αρχές εκείνου του μήνα ο ιός μεταδόθηκε στη Λατινική Αμερική και η διασπορά του ήταν τόσο ταχεία που τα Συστήματα Υγείας των χωρών αποδείχτηκαν ανοχύρωτες πόλεις. Στις 27 Μαΐου η Χιλή και το Περού είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ανά 100 κατοίκους στο εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της η Χιλή ήταν η χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως. Η χώρα των 18,7 εκατ. κατοίκων προσέγγιζε σε χρόνο dt τις 80.000 λοιμώξεις (η Ελλάδα είχε τότε 2.903 επιβεβαιωμένα κρούσματα), ενώ περισσότεροι από 800 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Εννέα μήνες μετά η θέση της Χιλής στον παγκόσμιο χάρτη, στο επίπεδο καταπολέμησης της Covid-19, είναι ηγετική. H πιο εύρωστη χώρα της Νοτίου Αμερικής αποτελεί σήμερα πρότυπο για τις επιδόσεις της στην εκστρατεία των εμβολιασμών, έχοντας ανοσοποιήσει ήδη σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της. Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει έστω μία δόση (περίπου 550.000 και τις δύο), νούμερο που την κατατάσσει έκτη στον κόσμο ως προς τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί κατά κεφαλήν.

Πώς τα κατάφερε; Έδρασε με προνοητικότητα, ταχύτητα και μεθοδικότητα. Το κλειδί ήταν ότι πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι ήταν απαραίτητο να κλείσει πολλαπλές συμφωνίες με κατασκευαστές εμβολίων. Σε αυτή την επιδίωξη τη βοήθησε το γεγονός ότι δέχτηκε να φιλοξενήσει κλινικές δομικές εμβολίων της Sinovac και της AstraZeneca. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής φροντίσει για την αγορά 35,7 εκατομμυρίων δόσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της.

Οι ξεχωριστές συμφωνίες με τη Sinovac και την Pfizer προέβλεπαν τη χορήγηση 10 εκατομμύριων δόσεων, ενώ ακολούθησαν αυτές με τις Astrazeneca και Johnson & Johnson, που ανέβασαν το συνολικό νούμερο σε 35,7 εκατ. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική, τεσσάρων επί μέρους συμφωνιών, η Χιλή έλαβε τις δόσεις της πολύ νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες.

Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας έπαιξε η υποδειγματική οργάνωση. Είναι άλλο πράγμα η αγορά και η διαθεσιμότητα και εντελώς διαφορετικό η μετάγγιση του εμβολίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει

Οι αρχές της χώρας μετέτρεψαν κάθε δημόσιο χώρο σε κέντρο εμβολιασμού. Σε όλη την επικράτεια της χώρας, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, Πανεπιστήμια, ακόμη και εμπορικά κέντρα και γήπεδα ποδοσφαίρου έγιναν κατά συνθήκη εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό απλοποίησε και επιτάχυνε φυσικά τη διαδικασία, αφού αποφεύχθηκαν αναμονή και ουρές, κάτι στο οποίο βοήθησε και η επιλογή στρατηγικών – εύκολα προσβάσιμων – σημείων.

Μετά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, προτεραιότητα είχαν κατά σειρά οι ηλικιωμένοι, οι εκπαιδευτικοί, οι φαρμακοποιοί και εσχάτως οι αστυνομικοί. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο εμβολιασμός 5 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα τέλη Μαρτίου και του 80% του πληθυσμού (πάνω από 15 εκατ.) πριν το τέλος Ιουνίου!

Έχοντας φτάσει σε ένα τόσο προηγμένο επίπεδο, η Χιλή είχε την πολυτέλεια ακόμα και να δωρίσει δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής. Χάρισε 20.000 δόσεις της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac στον Ισημερινό και άλλες τόσες στην Παραγουάη, χώρες στις οποίες η διαδικασία του εμβολιασμού βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό.

Στον Ισημερινό είχαν χορηγηθεί ως προχθές Παρασκευή 65.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, κυρίως σε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας. Μια κατάσταση που έχει πυροδοτήσει επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο, ειδικά από δημάρχους μεγάλων πόλεων, που έχουν πλέον αναγγείλει ότι θα βγουν μόνοι τους στην αγορά για να εισαγάγουν εμβόλια…