Αν περάσει αυτό το μέτρο, τότε θα μιλάμε για ονειδος...

Ας ελπίσουμε πως είναι απλώς... παραπληροφόρηση.

Αν θα θέλαμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, χωρίς να προσπαθούμε να χρυσώσουμε ένα ήδη σάπιο χάπι, θα έπρεπε να πούμε τα εξής: 5 μήνες, σχεδόν, lockdown. Έξυπνα μέτρα, τα οποία διαδέχονται βλακώδη μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίες στις 18.00 τα Σαββατοκύριακα, μετά στις 21.00, ανοιχτά σχολεία ημίχρονο-κλειστά σχολεία τελικό και… και… και…

Το αποτέλεσμα;

Μηδέν εις το πηλίκο: τα καθημερινά κρούσματα καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι διασωληνωμένοι το ίδιο, ενώ και οι θάνατοι παραμένουν, δυστυχώς, σε υψηλότατο επίπεδο.

Ο κορωνοϊός, για όσους (ευτυχώς λίγους πια) συνεχίζουν να κυνηγούν ανεμόμυλους καμωμένους από τούβλα συνωμοσιολογίας, δεν είναι απλά εδώ, αλλά συνεχίζει να σφυροκοπεί σύσσωμο τον πλανήτη, βάζοντας δύσκολα σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Η χώρα μας- η οποία, όπως η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, κινείται με αργούς ρυθμούς στο ζήτημα των εμβολιασμών- πλήττεται βάναυσα και αναζητώνται τρόποι προκειμένου να περιοριστεί, ει δυνατόν, η επέλαση της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έπεσε (ορθότατα) στο τραπέζι το θέμα των self-tests. Τα τεστ ανίσχνευσης covid, δηλαδή, τα οποία θα μπορεί να τα κάνει ο καθένας εξ ημών είτε μόνος του στο σπίτι είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς του με τη βοήθεια του/ της φαρμακοποιού.

Το συγκεκριμένο μέτρο, φυσικά, θ’ αποδειχθεί σωτήριο- και, μεταξύ μας, είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό: αν γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ότι είναι φορέας του ιού (και ιδίως οι νέοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα) θα μπαίνει σε καραντίνα και θα περιορίζεται, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικότατα η διασπορά του ιού.

«Μοιραία», έτσι, στο απώτερο μέλλον θα πέσει σημαντικότατα ο Rt (ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού) και δεδομένου του ότι θα διενεργούνται ατομικά εκατομμύρια τεστ θα μπορέσουμε, πάντα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, να τσακίσουμε την κορωνοϊό.

Μέχρι εδώ, φυσικά, όλα καλά. Οι όποιες ανησυχίες ξεκινούν από το κόστος που θα έχουν αυτά τα τεστ. Από την κυβέρνηση γνωστοποιήθηκε πως τα συγκεκριμένα τεστ θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, απλά και μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους- και αυτό είναι το σωστό, φυσικά: όταν μιλάμε για ζητήματα δημόσιας υγείας το κόστος θα πρέπει να είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι μία χειμαζόμενη χώρα, της οποίας η οικονομία έχει κατακρημνιστεί και εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο χορεύει στους ρυθμούς των αναστολών και των (όποιων) επιδομάτων.

Ωστόσο, τα πράγματα σχετικά με την τιμή και το δωρεάν της υπόθεσης ενδέχεται να διαφέρουν: «με αμοιβή και υπό προϋποθέσεις, θα διενεργούν οι φαρμακοποιοί τα ατομικά τεστ για τον κορωνοϊό» ήταν το… πόρισμα του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Μάλιστα, για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε ήδη από χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, δηλώνοντας άγνοια για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Ως πρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, δεν ενημερώθηκα ούτε καν ειδοποιήθηκα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ή τις όποιες συζητήσεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία, σχολίασε σχετικά.

Μάλιστα, συμπλήρωσε και τις προϋποθέσεις διαθέσεις των self-tests:

  • Αγορά και πώληση του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.
  • Διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς.
  • Υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση)

Και, πέραν όλων αυτών, ΠΦΣ αποφασίστηκε, με ψήφους 13 έναντι 2, όλη αυτή διαδικασία, εάν και εφόσον κριθεί απόλυτα ασφαλής, να κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 15 ευρώ- μια τιμή που δε θα είναι διαπραγματεύσιμη.

Επομένως, είναι αναγκαίο ν’ αποσαφηνιστεί αν θα πληρώνουμε ή όχι για τα τεστ. Δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για δωρεάν τεστ, ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και να είναι πράγματι δωρεάν.

Σε αντίθετη περίπτωση (φαντάζεστε, φερ΄ειπείν, μια τετραμελή οικογένεια να θέλει να κάνει τεστ σ΄εβδομαδιαία βάση; Μιλάμε για 250 ευρώ τον μήνα!), μία λέξη θα περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση: όνειδος…