Τα πράγματα, εν περιλήψει, με τον κορωνοϊό είναι γνωστά: αν και βαδίζουμε στο δεύτερο χρόνο «συνύπαρξης» μαζί του, συνεχίζει να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο και να γονατίζει το ένα κράτος μετά το άλλο, παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως βρίσκεται σε καθεστώς είτε καθολικού lockdown είτε αυστηρότατων μέτρων.
Μία από τις χώρες που «επικρίθηκε», ειδικά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Η Αγγλία ήταν από τα ελάχιστα κράτη μαζί με την Σουηδία που επέλεξε την τακτική της ανοσίας της αγέλης- μια τακτική που αναγκάστηκε ν’ αλλάξει κακήν κακώς, μιας και η πραγματικότητα ήταν αμείλικτη και τα νούμερα θανάτων, διασωληνωμένων και κρουσμάτων εκτοξεύτηκαν πάρα πολύ γρήγορα.
Υπό τη- χαλαρή σε θέματα κορωνοϊού- καθοδήγηση του ασταθούς Μπόρις Τζόνσον, το Νησί πήγαινε από το κακό στο χειρότερο μέχρι και τα τέλη του 2020, με το NHS (το εθνικό σύστημα υγείας τους) να δέχεται ασφυκτική πίεση.
Αν μέσα σ’ όλ’ αυτά συνυπολογίσει κανείς και το Brexit, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι Βρετανοί δεν πέρασαν και τις καλύτερες μέρες τους πέρυσι. Με το δεύτερο κύμα προ των πυλών μετά το καλοκαίρι, λοιπόν, ορθώς οι Άγγλοι φοβόντουσαν για τα απείρως χειρότερα. Με περισσότερους από 120.000 νεκρούς, άλλωστε, και έχοντας κατά νου πώς αντιμετώπισε η κυβέρνησή σου το πρώτο κύμα, πώς να μη ζεις με το φόβο;
Όμως, μέσα σε ένα σκάρτο τρίμηνο η Μ. Βρετανία πέτυχε έναν μικρό «θρίαμβο»- αν και ο όρος είναι άστοχος, δεδομένου ότι εξακολουθεί να πεθαίνει κόσμος-, κυρίως λόγω της αλλαγής τακτικής από τον Τζόνσον και το επιτελείο του.
Τι ακριβώς έκαναν; Παραδέχτηκαν- εμμέσως πάντα, για πολιτική μιλάμε…- το λάθος τους και κατέστρωσαν ένα άρτιο σχέδιο για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πολίτες της χώρας, στοχεύοντας στην ανοσία της αγέλης ξανά, αλλά μέσω της επιστήμης αυτή τη φορά.
Και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει πέρα για πέρα: η Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με πληθυσμό 65 εκατομμυρίων, κατέγραψε χθες Κυριακή μόλις 3.862 νέες μολύνσεις και 19 θανάτους, την στιγμή που στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται πια λιγότερα από 600 άτομα (589)!
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος αρκεί να γίνει μια σύγκριση με την Ελλάδα: εμείς στις 28/3 καταγράψαμε 54 ολόκληρους θανάτους και 1.449 κρούσματα, ενώ στις ΜΕΘ βρίσκονται 735 συμπολίτες μας.
Η Αγγλία, λοιπόν, μια χώρα 6.5 φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό από μας, έχει σε απόλυτα νούμερα λιγότερους θανάτους ημερησίως και λιγότερους διασωληνωμένους, ενώ τις περισσότερες μέρες έχουμε περίπου τα ίδια κρούσματα.
Επομένως καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως το σύστημά της απέδωσε τα μέγιστα, καθώς έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες (για την ώρα, ρε γ@μώτο, μοιάζει αδύνατον να μηδενιστούν οι απώλειες…), το NHS λειτουργεί ομαλότατα και στο Νησί πνέει άνεμος αισιοδοξίας.
Παράλληλα, «μέσω» των αριθμών, η Βρετανία (αλλά και το Ισραήλ) κλείνει οριστικά αμετάκλητα το στόμα των απανταχού συνωμοσιολόγων, που εξακολουθούν να κάνουν λόγο για… 5G και κάρτες του διαβόλου: με το 5.2% του συνολικού της πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και το 45.1% έστω και μία, φαίνεται ξεκάθαρα πως αρχίζει να κερδίζει τη μάχη με τον covid. Λίαν συντόμως θα έχει κερδίσει ολοκληρωτικά.
Ναι, δεν τίθεται πια κανένα θέμα: οι εμβολιασμοί αποδίδουν.
Αυτό είναι κάτι πια που ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον το καταλαβαίνει…