Ηλίας Μόσιαλος: Τι λέει για το νέο lockdown και τον περιορισμό των κρουσμάτων
Βρείτε μας στο
Newsroom

Κύριε Μόσιαλε, μας κόψατε τα φτερά…

Το υποψιαζόμασταν, αλλά τώρα είναι «επίσημο».

Μας έχει αλλάξει τον αδόξαστο. Μας έχει βάλει κάτω και μας σφυροκοπά ανελέητα. Είναι σε φάση, όποτε βλέπει σύσσωμο τον πλανήτη, «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα: 3-0». Έχει το πάνω χέρι. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μας… έσκισε.

Ο κορωνοϊός, περί ου ο ανεπιθύμητος λόγος, μας έπιασε όλους στον ύπνο και ακόμα και τώρα, 1.5 χρόνο μετά την αποκρουστική του εμφάνιση στην Ουχάν, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την συντριπτική πλειονότητα των χωρών.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις (και που, όπως γνωρίζουμε από… πρώτο χέρι, είναι αυστηρότατα), ο αριθμός των θανάτων, των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και αυτός των ημερήσιων κρουσμάτων, παραμένει υψηλότατος.

Ευτυχώς, η «κυριαρχία» του covid δεν πρόκειται να κρατήσει δια παντός- όχι. Η ανθρωπότητα ήδη αντεπιτίθεται και τα εμβόλια που είναι ήδη εδώ- και που αποδίδουν, όπως μπορεί να καταλάβει ακόμα και ο μεγαλύτερος αρνητής στην ιστορία της άρνησης βλέποντας, φερ’ ειπείν, τα νούμερα Μεγάλης Βρετανίας και Ισραήλ- αναμένεται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά και να καταφέρουν ένα εκκωφαντικό χτύπημα στην καρδιά της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κύριος Μόσιαλ0ς, το χτύπημα αυτό δε θα είναι το τελειωτικό, μιας και ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει- έστω και σε πολύ ηπιότερη μορφή.

Κύριε Μόσιαλε, μας κόψατε τα φτερά...

Ο καθηγητής πολιτικής υγείας, μεταξύ μας, είπε αυτό που άπαντες γνωρίζαμε αλλά δε θέλαμε να το παραδεχτούμε: ότι, δηλαδή, η πανδημία είναι αδύνατο να σβήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί με τον κορωνοϊό για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Ας δούμε λίγο τα βασικά σημεία από τα όσα, πολύ ενδιαφέροντα, είπε ο καθηγητής:

«Αν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας. Δεν θα έχουμε φτάσει στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας… 

…ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορωνοϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης.

 …το πιο πιθανό είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο. Ωστόσο, όπως και με τα εμβόλια της γρίπης, θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε το πολύ ανά δύο χρόνια». 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα λεγόμενα του Ηλία Μόσιαλου, λοιπόν, ο άνθρωπος είπε το… προφανές: θ’ αποτελούσε όνειρο θερινής- μα και των υπολοίπων εποχών- νυκτός το να πιστεύαμε πως με το που θα εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού (που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης), αυτό θα σημάνει και το τέλος του ιού την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κύριε Μόσιαλε, μας κόψατε τα φτερά...

Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, ο κορωνοϊός από πανδημία θα πρέπει πρώτα να γίνει ενδημικός κι εν συνεχεία ν’ αρχίσει να εξαφανίζεται και να πάει στο πυρ το εξώτερον. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, απαιτείται χρόνος- και, εξυπακούεται, μαζικός εμβολιασμός.

Τα λεγόμενα του κυρίου Μόσιαλου είχαν επίδραση περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι (εξ ου και η… απογοήτευση του τίτλου), καθώς όλοι μας θέλουμε ν’ απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από αυτόν τον εφιάλτη.

Και, ξέρετε κάτι;

Θ’ απαλλαγούμε. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινάει με μια βελόνα που μας τρυπάει ανεπαίσθητα στο μπράτσο.

Μετά τα πάντα θα πάρουν τον δρόμο τους…