Ανοιχτά μαγαζιά, χωρίς μάσκα, 0 θάνατοι: Η χώρα-προτυπο που εμβολίασε ήδη το 80% των πολιτών της παίρνει πίσω την ζωή της
Βρείτε μας στο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας- τότε που σύσσωμος ο πλανήτης πιάστηκε στον ύπνο, μιας και άπαντες θεώρησαν πως ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο σοβαρή απειλή- αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση, με τις «λογικές» διακυμάνσεις λόγω καλοκαιριού, συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη περίπου του 2020. Ο αριθμός των θανάτων, των ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραφε αλλά και των πολιτών που βρίσκονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν τρομακτικά δυσανάλογος με τον πληθυσμό της, αν σκεφτούμε πως μιλάμε για μια χώρα που έχει μετά βίας λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης κατά το πρώτο 10μηνο χοντρικά, αρκεί να πούμε πως τα πήγαινε πολύ χειρότερα σε απόλυτα, «απεχθή» νούμερα από την Ελλάδα, που έχει και 1.5 εκατομμύριο περισσότερο κόσμο.

Ωστόσο, το Ισραήλ (περί ου ο λόγος) πέτυχε έναν μικρό άθλο στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από τα τέλη του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα: παίρνοντας τη γενναία απόφαση να γίνει, ας το πούμε… μπακαλίστικα, ένα μεγάλο πείραμα για την Pfizer, εφοδιάστηκε τεράστιες ποσότητες εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστούν μαζικά οι πολίτες του και πάρα πολύ γρήγορα.

Ανοιχτά μαγαζιά, χωρίς μάσκα, 0 θάνατοι: Η χώρα-προτυπο που εμβολίασε ήδη το 80% των πολιτών της παίρνει πίσω την ζωή της

Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό: όπως ανακοινώθηκε επισήμως το απόγευμα της Κυριακής (25/4), το Ισραήλ κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη ένα ολοστρόγγυλο μηδέν σε θανάτους, για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες . Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι κάτω από 20 (!), την στιγμή που τα κρούσματα έχουν γνωρίσει κατακόρυφη πτώση και κυμαίνονται μεταξύ 150 και 400.

«Κανένας δε μιλάει για τον κορωνοϊό. Πολύ λίγα κρούσματα και ελάχιστοι νεκροί. Το καλοκαίρι είναι εδώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Πεκλάρης στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στο Open χθες, σχολιάζοντας το ζήτημα.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Αξίζει ν’ αναφερθεί πως στη χώρα έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων, ενώ ξεκινάει άμεσα και πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να εξαλειφθεί δια παντός ο εφιάλτης του Covid. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς επιτυχίας είναι πως το ποσοστό των θετικών ημερήσιων κρουσμάτων έχει πέσει στο 0,4%, την στιγμή που γίνονται… απειράριθμα τεστ κάθε μέρα.

Ανοιχτά μαγαζιά, χωρίς μάσκα, 0 θάνατοι: Η χώρα-προτυπο που εμβολίασε ήδη το 80% των πολιτών της παίρνει πίσω την ζωή της

Η καθημερινότητα στο Ισραήλ έχει επιστρέψει για τα καλά, λίαν συντόμως οι μάσκες θ’ αποτελούν παρελθόν, ενώ το προσεχές διάστημα θα διοργανωθούν και οι πρώτες συναυλίες μετά από πάρα πολύ καιρό, με την συμμετοχή μάλιστα Ελλήνων καλλιτεχνών (για την ιστορία, αυτοί είναι οι: Βέρτης, Πάολα, Κότσιρας).

Τα σχολεία είναι ανοιχτά, το ίδιο και τα μπαρ και τα εστιατόρια, την στιγμή που οι κάτοικοι αναρωτιούνται φωναχτά «Ποιος κορωνοϊός;».

Αν ψάχνατε ακόμα μία απόδειξη πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και αποτελούν μονόδρομο για να πάρουμε πίσω της ζωές μας, μόλις τη βρήκατε: Ισρήλ.

Λίγη υπομονή ακόμα και σύντομα θα βρισκόμαστε κι εμείς στη θέση τους…