Στρατηγική κίνηση-ματ: Ο εμβολιασμός της επαγγελματικής ομάδας που φέρνει τείχος ανοσίας και άνοιγμα της οικονομίας
Βρείτε μας στο

Μπορεί να βαδίζουμε, πια, στο τέλος ενός εξαιρετικά κοπιαστικού (ιδίως σε ψυχολογικό επίπεδο) 6μηνου lockdown, όμως δυστυχώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι εδώ και να «σφυροκοπά» τη χώρα μας.

Αυτό καταδεικνύουν μ’ εμφατικό, δυστυχώς, τρόπο από τα νούμερα που καταγράφονται ακόμα στην Ελλάδα σε καθημερινά κρούσματα, σε συμπολίτες μας που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, το χειρότερο όλων φυσικά, σε θανάτους.

Ωστόσο, δεν είναι όλα κατάμαυρα σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία: οι εμβολιασμοί- ιδίως από την στιγμή που ήρθε η σειρά των νεότερων ηλικιών που δε διστάζουν, ευτυχώς για το καλό όλων μας, να εμβολιαστούν- αρχίζουν και «τρέχουν» με πάρα πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, μιας και η συντριπτική πλειονότητα των 30-39 αλλά και των 40-44 σπεύδει να κλείσει και τα δύο ραντεβού.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς λίαν τους επόμενους μήνες θα έχουμε πετύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και θα μπορούμε να μιλάμε, ρεαλιστικά πλέον, για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε πριν τον Μάρτιο του 2020.

Μην κάνεις αυτό το «λάθος» μετά το εμβόλιο...

Παρά τα πάρα πολύ θετικά νέα που σχετίζονται με το εμβόλιο, όμως, υπάρχει ένα «λάθος» το οποίο σχεδόν όλοι κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε όταν, με το καλό, έχουμε ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση.

Σε τι αναφερόμαστε;

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Στο γεγονός πως άπαντες (ή, για να είμαστε πιο δίκαιοι, ένα μεγάλο ποσοστό) σπεύδει να κάνει τεστ αντισωμάτων μετά το πέρας λίγων ημερών από τη δεύτερη δόση.

Γιατί, όμως, είναι λάθος το να θέλουμε να δούμε αν όντως έχουμε αντισώματα απέναντι στον covid;

«Όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ανοσία στον κορωνοϊό σίγουρα για 6 μήνες και μάλλον θα είναι και παραπάνω. Είναι ένα θέμα ανοιχτό μπροστά μας, το πόσο παραπάνω. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχουν αγωνία. Ούτε να σπεύδουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Έχουμε “ξεφύγει” λίγο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αντισώματα. 

Μην κάνεις αυτό το «λάθος» μετά το εμβόλιο...

Το CDC της Αμερικής, έχει κάνει μια σύσταση που λέει να μην κάνουμε τεστ μετά τον εμβολιασμό. Ο ένας λόγος είναι πως δεν ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο αντισωμάτων, που είναι προστατευτικό. Έχω φίλους που με παίρνουν και μου λένε, έκανα τεστ και έχω 5.000 και ο άλλος μου εμένα τα δικά μου αντισώματα είναι 500. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία ιδέα αν το 500 πραγματικά μπορεί να αρκεί. Μόνο σύγχυση δημιουργεί αυτή η πρακτική

Τα αντισώματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Και να μην έχεις αντισώματα, υπάρχει η ανοσία που σχετίζεται με τα T- λεμφοκύτταρα, η κυτταρική ανοσία. Δηλαδή καλό είναι να μην κάνουμε άσκοπες κινήσεις. Τρέχουν όλοι τώρα και κάνουν τεστ αντισωμάτων, χωρίς να ξέρουν ότι μπορεί να έχουν κυτταρική ανοσία και να μην έχουν αντισώματα», εξηγεί ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν συστήνουμε σαν Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τον εργαστηριακό έλεγχο ούτε πριν, ούτε μετά τον εμβολιασμό. Όπως και δεν συστήνουμε τον έλεγχο των αντισωμάτων για να δούμε αν έπιασε το εμβόλιο. Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος και δεν υπάρχει μέσα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», συμφωνεί η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου- άποψη που εκφράζει απόλυτα και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μην κάνεις αυτό το «λάθος» μετά το εμβόλιο...

Επομένως, για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται σαφές πως ο έλεγχος των αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι λάθος, μιας και μπορεί πολύ εύκολα να μας «αποπροσανατολίσει» και να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα- είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

Γι’ αυτό, ας κάνουμε αυτό που λένε οι ειδικοί και θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο: να εμβολιαστούμε και στο τέλος όλα θα πάνε καλά…