Οι αριθμοί λένε την αλήθεια: Αυτό είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων που έχουν νοσήσει με covid στην Ελλάδα

Και όταν λέμε νόσηση, εννοούμε συνήθως κάτι σαν κρυολόγημα...

Η εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη και στην… ατομική ευθύνη των πολιτών, είναι μία διαδικασία που έχει «ανεβάσει στροφές» στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ενόψει του καλοκαιριού.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 4,2 εκατ. και ο στόχος είναι να φτάσουν τα 5,6 εκατ. έως τα μέσα Ιουνίου. Το επιθυμητό τείχος ανοσίας (70%) για τα άτομα άνω των 60 ετών ορθώνεται με εκθετικά γρήγορους ρυθμούς και με βάση τα ραντεβού που έχουν κλειστεί αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αυτή τη στιγμή, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 13% του πληθυσμού, αλλά με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 20% έως το τέλος του μήνα. Εξαιρετικά ευοίωνες είναι δε οι προβλέψεις για το τέλος Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι τότε το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει την πρώτη δόση και 35% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι κλιμακωτές πρόσφατες άρσεις των περιοριστικών μέτρων δεν έχουν αυξήσει τα κρούσματα ανθρώπων με covid-19.

Και δεν τα έχουν αυξήσει, διότι όπως διατρανώνουν οι αριθμοί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων ατόμων που νοσούν είναι εξαιρετικά μικρό. Στην Ελλάδα κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 0,3%, αλλά βέβαια αυτή δεν είναι η μοναδική ευεργετική παράμετρος του εμβολιασμού. Είναι και ο δραστικός περιορισμός της διασποράς στην κοινότητα, αφού ακόμα και αν μολυνθεί ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο φέρει χαμηλότερο ιικό φορτίο και άρα μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης για τα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, αποδείχτηκε ότι οι υγειονομικοί που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν 18 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Στην πρώτη μελέτη, μόλις το 0,4% των υγειονομικών που έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό, έναντι 7,2% που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στην ίδια έρευνα φάνηκε και ότι το συντριπτικό ποσοστό των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί αλλά νόσησαν, ήταν είτε ασυμπτωματικοί, είτε παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα ανάλογα του κρυώματος.

Ως πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όλοι όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον επτά ημέρες πριν και τη δεύτερη δόση.

Αν κάτι δεν πηγαίνει για την ώρα καλά στη χώρα μας σε επίπεδο εμβολιασμού, είναι η ανταπόκριση των υγειονομικών. Και αν κάτι έχει πάει πολύ καλά είναι το ποσοστό κάλυψης στα νησιά. Σε 36 νησιά με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός έως τα τέλη Μαΐου, ενώ για άλλα 19 μεγαλύτερα νησιά έχει δρομολογηθεί ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Κεφαλλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

TAGS: