Χάθηκαν 1,3 τρις: Η τρομακτική κατάρρευση της επένδυσης που ξεπέρασε τη φούσκα του χρηματιστηρίου
Βρείτε μας στο

Στο μυαλό του μέσου Έλληνα όταν ακούει «φούσκα» του έρχεται, και δικαίως, η καινοφανής για τα δεδομένα μας κατάσταση του 1999. Τότε, ως γνωστόν, το χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 97% (!) και περισσότεροι από 1.500.000 Έλληνες έτρεχαν πανικόβλητοι με μια οικονομική εφημερίδα στο χέρι, για να πουλήσουν άρον-άρον τις μετοχές τους.

Ένας πανομοιότυπος «πανικός», με σαφέστατα μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη όμως, συντελείται τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι έχει να κάνει με το… μέλλον: τα κρυπτονομίσματα τρώνε της μετοχικής τους χρονιάς, μιας και δε διάγουν και τις καλύτερες ημέρες τους.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος της οικονομικής «τραγωδίας»: η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει μειωθεί, μόλις σε δύο εβδομάδες, από τα σχεδόν 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο 1,3 τρισεκατομμύρια. Και, ξαναλέμε, σε 15 μόλις ημέρες!

Χάθηκαν 1,3 τρις: Η τρομακτική κατάρρευση της επένδυσης που ξεπέρασε τη φούσκα του χρηματιστηρίου

Είναι χαρακτηριστικό πως το Bitcoin- το δημοφιλέστερο, δηλαδή, κρυπτονόμισμα- κατακρημνίστηκε από τα 64.000 δολάρια στα 32.000, επίσης μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.

Το φλέγον ερώτημα που γεννάται εδώ, φυσικά, είναι τι μέλλει γενέσθαι. Θα συνεχιστεί αυτή η πρωτοφανής κατρακύλα που, μοιρολατρικά, θα οδηγήσει σ’ έναν τάχιστο «θάνατο» των κρυπτονομισμάτων ή θα υπάρξει «αντίδραση» και θα επιστρέψουν στον πρότερο… εαυτό τους;

Παραδόξως- και παρά την εκκωφαντική πτώση της τάξης του 50%- η πλειονότητα των αναλυτών παραμένει ψύχραιμη, σημειώνοντας κυνικά πως κάθε επενδυτής κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να περιμένει ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θα χάσει μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του μέσα σε λίγες ώρες. Διότι, πολύ απλά, οι μεγάλες διακυμάνσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Μάλιστα, παρομοιάζουν την κατάσταση με έναν σεισμό- εκεί που όσοι έχουν βιώσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν είναι πολύ πιο ψύχραιμοι, εν συγκρίσει με αυτούς που «γνωρίζουν» για πρώτη φορά τις… χάρες του Εγκέλαδου και ίσως να σχηματίζουν την εντύπωση πως ήρθε το τέλος του κόσμου.

Χάθηκαν 1,3 τρις: Η τρομακτική κατάρρευση της επένδυσης που ξεπέρασε τη φούσκα του χρηματιστηρίου

Έτσι ακριβώς περιγράφει το sell-off  o Chris Burniske, πρώην επικεφαλής κρυπτονομισμάτων της ARK Investments, εκτιμώντας  ότι η αγορά των crypto βιώνει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, αλλά είναι δεδομένο ότι θα επιβιώσει.

Μάλιστα, σε ό,τι έχει να κάνει με το Bitcoin, οι προβλέψεις λένε πως λίαν συντόμως η τιμή του θα φτάσει στα 500.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει πως τα περιθώρια «βελτίωσής» του είναι της τάξης του 1.500%!

Φυσικά, επειδή τα crypto είναι ένας «νεοπαγής» κατάσταση και δεν παράγουν κέρδη αλλά ούτε και… υπόκεινται σε κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο, είναι αρκετά δύσκολο το να προβλέψει κανείς- όση εμπειρία κι αν έχει- με ακρίβεια τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Χάθηκαν 1,3 τρις: Η τρομακτική κατάρρευση της επένδυσης που ξεπέρασε τη φούσκα του χρηματιστηρίου

Όπως και να ‘χει, τα κρυπτονομίσματα μάλλον ήρθαν για να μείνουν. Το θέμα είναι αν θα συνεχιστούν και πόσο έντονα οι προσπάθειες ρύθμισης της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάτι μας λέει πως η απάντηση σ’ αυτό το τελευταίο πλάγιο ερώτημα ρέπει προς το «ναι», ακόμα κι αν μιλάμε για απώλειες της τάξης των 1.300.000.000 δολαρίων σε σκάρτο μισό μήνα…