Ο άλλος δρόμος με το εμβόλιο: Η διαφορετική επιλογή της Τουρκίας που της έφερε 10.000.000 δόσεις με το καλημέρα
Βρείτε μας στο

Η πανδημία συνεχίζει την… απρόσλητη επέλασή της σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρά το γεγονός πως έχει περάσει σχεδόν 1.5 χρόνος πια από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ουχάν και παρά το ότι τα περισσότερα κράτη πήραν, στο μεσοδιάστημα, εξαιρετικά σκληρά μέτρα προκειμένου ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Τα νούμερα σε διασωληνωμένους, ημερήσια κρούσματα και, δυστυχώς, θανάτους παραμένουν αρκετά υψηλά, μολονότι αρχίζουμε να «περπατάμε» στο δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με τον covid παρόντα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ολότελα μαύρα: τα εμβόλια είναι ήδη εδώ και, πλέον, οι ρυθμοί εμβολιασμού ενός μεγάλου μέρους του πλανήτη (αλλά όχι όλου- δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στην Ινδία) είναι άκρως ικανοποιητικοί.

Άναψε το πράσινο φως: Η Pfizer δίνει το τελικό χτύπημα στον κορωνοϊό

Τα σκευάσματα που έχουν κυκλοφορήσει είναι άκρως αποτελεσματικά, αφού αρκεί μία ματιά στις «επιδόσεις» Ισραήλ και Μεγάλης Βρετανίας (δύο από τις χώρες που έχουν εμβολιάσει τεράστιο μέρος του πληθυσμού τους, δηλαδή), για να πειστεί ακόμα και ο μεγαλύτερος αρνητής.

Ως γνωστόν, προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» απαιτείται ο εμβολιασμός και το ν’ αναπτύξει αντισώματα το 70% του συνολικού πληθυσμού μίας χώρας. Ως γνωστόν, επίσης, για την ώρα εμβολιάζονται μόνο τα ενήλικα άτομα (κι αυτά, σε μερικές περιπτώσεις όπως στην Ελλάδα, όχι με τους ρυθμούς που θα έπρεπε- αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…).

Κάπως έτσι, δημιουργείται μία «τρύπα» στο πλάνο για την επίτευξη της ανοσίας: πώς μπορείς να την επιτύχεις όταν εκατομμύρια άτομα σε κάθε κράτος, που είναι τα παιδιά έως και 17 ετών, δεν εμβολιάζονται;

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Σύμφωνοι, οι μικρές ηλικιακές ομάδες δε νοσούν σοβαρά και ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι εξαιρετικά μικρός, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλάνε ούτε πως δεν είναι φορείς του ιού. «Κουβαλάνε» κανονικά τον ιό αν κολλήσουν και, εξυπακούεται, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Άναψε το πράσινο φως: Η Pfizer δίνει το τελικό χτύπημα στον κορωνοϊό

Επομένως, το σχέδιο περί εμβολιασμών στους 7/10 πολίτες με τα παιδιά απέξω, έμοιαζε ελαφρώς καταδικασμένο.

Όχι πια: ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BionTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής (28/5).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών. Ο Καβαλέρι σημείωσε πως, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, κανένα παιδί δεν εμφάνισε λοίμωξη Covid-19. Πρόσθεσε πως ισχύουν τα ίδια δεδομένα όπως και στους ενήλικες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις, ενώ και οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν, ήταν κοινές με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που δέχτηκαν το σκεύασμα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με δεδομένο ότι θ’ αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα παιδιά μικρότερων ηλικιών και μάλιστα άμεσα, ο κορωνοϊός αρχίζει να μετράει αντίστροφα για να μας αδειάσει την γωνιά.

Άναψε το πράσινο φως: Η Pfizer δίνει το τελικό χτύπημα στον κορωνοϊό

Σύντομα (αν και στο μεταξύ χρειάζεται μεγάλη προσοχή- όχι φόβος, αλλά προσοχή) η ανοσία θα επέλθει και σιγά-σιγά ο ιός θα γίνει ενδημικός. Έπειτα, θα πάρει το δρόμο του για το πυρ το εξώτερον και θα επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα που τόσο μας είχε λείψει.

Παρά τις πληγές στο κορμί της, η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτή τη φορά.

Λίγη υπομονή ακόμα, και θα το δούμε να συμβαίνει μπροστά στ’ ανακουφισμένα μάτια μας.