Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού
Βρείτε μας στο

Έχει περάσει μόλις 1.5 χρόνος- «μόλις», βέβαια, αλλά στα μάτια μας (και στην ψυχή μας…) φαντάζει με μια αιωνιότητα που την τράβηξε κάποιος από τη μία πλευρά, ένας άλλος από την άλλη και τώρα έχει… ξεχειλώσει, φλερτάροντας απροκάλυπτα με το «εσαεί».

Γι’ αυτό το λόγο, η «μάχη» μεταξύ της ανθρωπότητας και του κορωνοϊού μας δίνει την αίσθηση πως είναι αέναη και πως δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ- έστω κι αν υπάρχουν καταφανέστατες ενδείξεις πως ο covid δεν πνέει ακριβώς τα λοίσθια, όμως τα ψωμιά του δεν είναι ακριβώς και τόσα πολλά.

Ναι, σύμφωνοι: ο ιός έχει διασπαρεί σε μεγάλο- ου μην και τεράστιο- βαθμό στην υφήλιο, όμως η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε (ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τις καινοφανείς συνθήκες πίεσης) μ’ εκπληκτική ταχύτητα και κατάφερε να παραδώσει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο το βασικότερο «όπλο» κατά της πανδημίας.

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Εννοούμε φυσικά τα εμβόλια, τα οποία εδώ και πολλούς, πια, μήνες έχουν διανεμηθεί σε πληθώρα χωρών και οι πολίτες τους μπορούν να εξασφαλίσουν, κάνοντας το εμβόλιο, πως δε θα νοσήσουν βαριά και ότι θ’ αποτραπεί 100% ο θάνατός τους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να «επαναπαυόμαστε»- σε καμία περίπτωση. Τα εμβόλια είναι το πρώτο και το καθοριστικότερο βήμα προκειμένου να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στην επιθυμητή κανονικότητα, όμως υπάρχει ένα κενό σε ό,τι έχει να κάνει στον αγώνα προς την πλήρη ελευθερία (για να κινηθούμε σε… γαλανόλευκες λεκτικές ατραπούς).

Αναφερόμαστε στο χάπι το οποίο θ’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό και θ’ αποτρέπει την περαιτέρω εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν πάρα πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και, δυστυχώς, αρκετούς εξ αυτών σε νοσηλεία ή ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου κι ένα σημαντικό ποσοστό καταλήγει.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε σωστά (ίσως το μοναδικό που «πέτυχε» ο Ντόναλντ την τετραετία που έκατσε στον προεδρικό θώκο…) να επενδύσει ένα εξωπραγματικό ποσό στην παρασκευή εμβολίων, «αφήνοντας πίσω» τις θεραπείες.

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Και, όπως προείπαμε, ορθώς: ο πλανήτης στη φάση 1- όταν «έσκασε» το κύμα του covid- χρειαζόταν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα εμβόλια, ούτως ώστε να χτιστεί ένα επαρκές τείχος προστασίας.

Πλέον, όμως, τα εμβόλια δεν αρκούν: πέραν του στενόχωρου γεγονότος πως υπάρχουν πολλοί αρνητές που δε δέχονται να κάνουν το εμβόλιο, είναι αδύνατον να εμβολιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα το 70% ολόκληρου του πλανήτη προκειμένου να γίνει άμεσα ενδημικός ο ιός και να «σβήσει».

Γι’ αυτό το λόγο, κι επειδή το να νοσήσουμε στο εγγύς ή απώτερο μέλλον φαντάζει αρκετά πιθανό, πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας και τα χάπια, που δε θα προλαμβάνουν μεν το να προσβληθούμε από τον ιό, αλλά θα τον «εξουδετερώνουν» αφότου εισέλθει στον οργανισμό μας.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως η Αμερική- και αναφερόμαστε ξανά στις ΗΠΑ, μια και είναι η χώρα που πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του κορωνοϊού- είναι αποφασισμένη να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το πρώτο εξαιρετικά αποτελεσματικό χάπι κατά του covid.

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τέτοιων χαπιών, στοχεύοντας στο να μείνουν άνθρωποι εκτός νοσοκομείου τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει πως θα σωθούν εκατομμύρια, ενδεχομένως, ζωές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτή η… γενναιόδωρη διάθεση πόρων θα επιταχύνει τις κλινικές δοκιμές ορισμένων «πολλά υποσχόμενων», όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού, προσπαθειών, με τον στόχο του να κυκλοφορεί ευρέως το χάπι στο τέλος του έτους να μην αλλάζει.

Μάλιστα, το αντιϊικό πρόγραμμα για πανδημίες θα υποστηρίξει επίσης την έρευνα για εντελώς νέα φάρμακα. Όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες- κάτι που μας κάνει ν’ αναθαρρουμε ακόμα περισσότερο, καθώς στο κάδρο μπαίνει και η εξάλειψη πιθανών κινδύνων του μέλλοντος, για τους οποίους πια οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά μετά το… πατατράκ με τον covid-19.

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων και βασικός υποστηρικτής του προγράμματος, σχολίασε σχετικά πως στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον οι νοσούντες θα μπορούν να πάρουν αντιιϊκά χάπια από ένα φαρμακείο μόλις εξεταστούν και εφόσον βρεθούν θετικοί στον ιό.

Ο κορυφαίος επιστήμονας προσέθεσε μια παράξενα (υπό την έννοια πως αναφέρεται σε ανθρώπους που πιθανόν θα νοσούν) «θελκτική» εικόνα: «Ξυπνάω το πρωί, δεν αισθάνομαι καλά, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης μου εξαφανίζεται, πονάω στο λαιμό; Καλώ τον γιατρό μου και λέω, ”έχω Covid και χρειάζομαι μια συνταγή”.»

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού λοιπόν, «συνοδευόμενο» από χάπι κατά του κορωνοϊού- κι ολ’ αυτά όχι στη φαντασία μας, αλλά λίαν συντόμως.

Ναι, πλέον μοιάζει βέβαιο: ο covid θα ηττηθεί.

Μπορεί να πήρε λίγο χρόνο, όμως η ανθρωπότητα θα νικήσει ξανά…