Στα… κάγκελα. Ή στα δέντρα. Στα τείχη; Ίσως. Όπως και να ‘χει, στα άκρα, με αντιλήψεις και εκφράσεις απέναντι σε όσους «εναντιώνονται» που θυμίζουν ευθέως κακοσχηματισμένο πεζοδρόμιο.
Η πανδημία, και, κυρίως, η διάρκειά της, έχει φέρει στα όριά του ένα τεράστιο ποσοστό του (παγκόσμιου) πληθυσμού- ενός πληθυσμού που προσπαθεί να μείνει υγιής, να μη νοσηλευτεί, να μην κολλήσει κορωνοϊό και, μέσα σε όλο αυτό τον ανεξέλεγκτο παραλογισμό, και να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται εν γένει σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς, τα μέτρα προστασίας, τα lockdowns και ούτω καθεξής.
Φυσικά, σε τέτοιες πρωτοφανείς καταστάσεις όπου τα ηνία κρατάει το (ευτυχώς ελεγχόμενο πια) χάος, έρχονται στην επιφάνεια αρκετά εξωτικά… φρούτα, που με τις υπέροχες απόψεις τους που μοιάζουν βγαλμένες απευθείας από την καρδιά του Μεσαίωνα, φροντίζουν να εκνευρίζουν αλλήλους, ζώντας ταυτόχρονα στο δικό τους ψεκασμένο μικρόκοσμο.
Στις «αμφίβολες» μέρες μας τους λέμε «αρνητές του εμβολίου» και θα τους ακούσετε συχνά-πυκνά να λένε ανυπέρβλητες μπαρούφες που όχι απλά στερούνται στοιχειώδους επιστημονικού υποβάθρου, αλλά είναι εξοργιστικός και ο τρόπος που… πανηγυρίζουν όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο, έμπλεος χαιρεκακίας, τρόπος με τον οποίο παίρνουν ύφος «σας τα ΄λεγα εγώ…» στην περίπτωση του γνωστού ηθοποιού Τάκη Χρυσικάκου.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, μία γρήγορη ενημέρωση: ο ηθοποιός είχε αναρτήσει προ εβδομάδων στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram μια φωτογραφία που τον έδειχνε να κάνει την 1η δόση του εμβολίου και είχε γράψει από κάτω, σαν λεζάντα, «Φτου ξελεφθερία», ενώ προσφάτως είχε κάνει και τη 2η.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ωστόσο, όταν ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου), άρχισε να αισθάνεται κάποιες ενοχλήσεις και εισήχθη στο νοσοκομείο.
Εκεί διαπιστώθηκε πως είναι θετικός στον κορωνοϊό και οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν πως πρέπει να νοσηλευτεί.
Αυτό ήταν: το αντιεμβολιαστικό κίνημα πήρε τα πάνω του, γράφοντας «Τι το ήθελες το μπόλι; Βλέπεις τώρα τι έπαθες…» και «Τι μας λέτε να εμβολιαστούμε αφού κολλάμε ούτως ή άλλως;» και «Μην κάνετε το εμβόλιο να σωθείτε» και… και… και…, μέχρι που η στοιχειώδης λογική να χαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο και το άχυρο να κάνει πάρτι στο κεφάλι μερικών.
Αν κάποιος εξ αυτών άφηνε τις άναρθρες κραυγές και δεν ηδοvιζόταν για τη… δικαίωσή του, θα φρόντιζε να διαβάσει και λίγο παρακάτω το ρεπορτάζ για τον κ. Χρυσικάκο: «Η κατάσταση της υγείας του είναι ελεγχόμενη καθώς είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Νοσηλεύεται λοιπόν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με πνευμονία, αλλά σε απλή κλίνη COVID μιας και δεν συντρέχει λόγος για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή ΜΕΘ.
Μόλις αναρρώσει, ο κύριος Χρυσικάκος θ’ ακολουθήσει το θίασο και θα πρωταγωνιστήσει κανονικά στις παραστάσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».
Μάλιστα. Αν δεν είμαστε φανατισμένοι και δε φοράμε παρωπίδες τι μαθαίνουμε από τα παραπάνω; Πως ο ηθοποιός- που δεν είναι 20άρης, αλλά και μίας άλφα ηλικίας, πράγμα πολύ σημαντικό σε ό,τι έχει να κάνει με αυτούς που προσβάλλονται από τον ιό- χάρη στο εμβόλιο νοσεί ελαφρά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ζωή του.
Ακριβώς όπως το περιγράφουν οι επιστήμονες (τους ανθρώπους που θα πρέπει ν’ ακούμε περισσότερο από κάθε άλλον, δηλαδή…), τα εμβόλια αποτρέπουν σε τεράστιο βαθμό το θάνατο και την «βαριά» νοσηλεία, καθώς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι στον ιό.
Υπό άλλες συνθήκες, αν ήταν ανεμβολίαστος, μάλλον ο κ. Χρυσικάκος θα περνούσε σαφώς με χειρότερο τρόπο την όλη κατάσταση, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελισσόταν η πορεία της υγείας του- ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, ακόμα και σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο, να τα πήγαινε περίφημα και να μη χρειαζόταν διασωλήνωση ή κάτι άλλο.
Χάρη στην (εκ του αποτελέσματος σοφή) κίνησή του να εμβολιαστεί, όμως, απέφυγε τα χειρότερα και λίαν συντόμως θα είναι και πάλι στα πόδια του και σε θέση να ανέβει στο σανίδι.
Πέραν τούτου, όμως, κι επειδή οι αρνητές αρνούνται ακόμα και ν’ ακούσουν τα οτιδήποτε (βλέπετε, τα ξέρουν όλα…), πάμε άλλη μία φορά: το ότι κάνει κάποιος το εμβόλιο ΔΕ σημαίνει ότι ΔΕ θα κολλήσει covid-όχι.
Όπως συμβαίνει σε ΟΛΑ τα εμβόλια, κολλάς και εδώ, όμως αποτρέπεται σχεδόν στο 100% ο θάνατος και η νοσηλεία σε ΜΕΘ. Βέβαια, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Δυστυχώς, οι εξαιρετικά καταβεβλημένοι οργανισμοί ή οι πολύ μεγάλοι ηλικιακά ενδέχεται να καταλήξουν, παρά το γεγονός πως θα έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.
ΟΜΩΣ, ένα τεράστιο ποσοστό (που ξεπερνά το 97%) ΔΕ θα χρειαστεί ΜΕΘ και ΟΥΤΕ θα κινδυνεύσει η ζωή του, ακριβώς λόγω του εμβολιασμού.
Αν εξακολουθείτε ν’ αμφιβάλλετε μερικοί, δείτε τι συνέβη με τον Τάκη Χρυσικάκο- αλλά διαβάστε και λίγο πέρα από την εικόνα και τον τίτλο του εκάστοτε κειμένου- και θα καταλάβετε.
Έστω κι αν φυσάει πολύ εκεί στα δέντρα…