Η Κίνα είναι αναμενόμενα η χώρα στην οποία έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις εμβολίων στον κόσμο, σε ποσοστό που αναλογεί στο 40%. Από τα 3 δισεκατομμύρια εμβόλια που έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, τα 1,2 δισ. αφορούν την Κίνα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν Ινδία (329 εκατ. ) και ΗΠΑ (324 εκατ.).
Χρειάστηκαν 20 εβδομάδες από την πρώτη δόση (του Δεκεμβρίου) έως την δισεκατομμυριοστή, μόνο έξι εβδομάδες όμως για να γίνουν δύο δισεκατομμύρια και μόλις τέσσερις για να προστεθούν άλλες ένα δισεκατομμύριο δόσεις και να φτάσουμε στις τρεις.
«Πρωταθλήτρια» εμβολιασμού δεν είναι καμία από τις τρεις χώρες που προπορεύονται σε απόλυτα νούμερα, σε χορήγηση εμβολίων. Τα ηνία, σε ότι αφορά τις χώρες με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, έχει η Μέση Ανατολή, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν την απλησίαστη επίδοση των 153 δόσεων ανά 100 κατοίκους. Ακολουθούν το Μπαχρέιν και το Ισραήλ, με 124 δόσεις ανά 100 κατοίκους και τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Χιλή (118 δόσεις για 100 κατοίκους), το Ηνωμένο Βασίλειο (113), η Μογγολία (111), η Ουρουγουάη (110), η Ουγγαρία (107), το Κατάρ (107) και οι ΗΠΑ (98).
Οι χώρες αυτές έχουν εμβολιάσει πλήρως το ήμισυ ή και λίγο παραπάνω του πληθυσμού τους (μεταξύ 46% και 54%).
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χορηγήσει 357 εκατ. δόσεις στο 50% του πληθυσμού της. Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, όπως συμβαίνει και με τις πιο πολυπληθείς χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εμβολιάσει περίπου το 1/3 του πληθυσμού τους. Η χώρα που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από κάθε άλλη, έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 70% των κατοίκων της, είναι η Μάλτα.
Οι χώρες που ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «αυξημένου εισοδήματος» έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους και οι ανισότητες που παρατηρούνται συγκριτικά με τις χώρες «χαμηλού εισοδήματος» είναι τεράστιες. Ο μέσος όρος δόσεων σε αυτές είναι μόνο μία ανά 100 κατοίκους, ενώ υπάρχουν 5 χώρες στις οποίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εμβολιαστική εκστρατεία (Βόρεια Κορέα, Τανζανία, Μπουρούντι, Ερυθραία και Αϊτή).
Σε ότι αφορά το εμβόλιο που έχει «εξαχθεί» περισσότερο από κάθε άλλο, είναι αυτό που έχει επικριθεί όσο κανένα. Φυσικά πρόκειται για το εμβόλιο της AstraZeneca/Oxford, το οποίο έχει διανεμηθεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεκριμένα σε ποσοστό 80% των χωρών και εδαφών που ανοσοποιούν τους πολίτες τους.
Από τις 216 χώρες τουλάχιστον 171 έχουν παραλάβει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται πολύ πίσω. Το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech έχει διανεμηθεί σε τουλάχιστον 102 χώρες (47%), αυτά των Sinopharm και Moderna σε τουλάχιστον 48 (22%) και ακολουθούν το Spoutnik V (41 χώρες / 19%), το εμβόλιο της Johnson & Johnson (31 χώρες / 14%) και αυτό της Sinovac (24 χώρες / 11%).