Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ και όπως προβλέπουν οι επιδημιολόγοι, σε λίγο καιρό θα αφορά στο 90% των νέων κρουσμάτων που θα εντοπίζονται (και) στην Ελλάδα.
Η υψηλή μεταδοτικότητά και η ανθεκτικότητα της στα εμβόλια δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο και στους επιστήμονες που βλέπουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας μας να σφυροκοπά τη χώρα πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι περίμεναν.
Ειδικά στα νησιά η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς η έλευση των τουριστών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φούντωσαν ξανά τη φωτιά της πανδημίας.
Ειδικά σε περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος η κατάσταση είναι οριακή και γι’ αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων πριν ξεφύγει το πράγμα από κάθε έλεγχο.
4 νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για τις περιοχές που θα μπαίνουν στο κόκκινο με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας, αν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη τους:
Α) Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού. Και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους
Β) Απαγόρευση εκδηλώσεων που αποτελούν υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού (Live, πάρτι κλπ)
Γ) Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους
Δ) Επαναφορά του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και μπιτς μπαρ.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναστραφεί η κατάσταση, αν αυξηθούν τα επίπεδα εμβολιασμών και τηρηθούν τα μέτρα, όμως αν συνεχιστεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα δούμε την εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα.