Μοιάζει, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη (και παρατεταμένη) περίοδο που ζούμε, περίπου σαν επιστημονική φαντασία. Μια εικόνα και δεδομένα τα οποία δεν συνάδουν με τον υπόλοιπο πλανήτη. Μια «αστοχία» που υποδεικνύει πως κάπου, κάπως έχεις κάνει ένα λάθος στα νούμερα που διαβάζεις και ότι τα πραγματικά είναι πολύ μεγαλύτερα.
Γιατί, αλήθεια, πού ακούστηκε καλοκαίρι του 2021 και να υπάρχει στον κόσμο χώρα η οποία όχι απλά δεν έχει «γονατίσει» ή δεν πλήττεται σοβαρότατα από τον κορωνοϊό, αλλά σχεδόν έχει ξεμπερδέψει μαζί του και φτάνει στο σημείο να χαρίζει τα εμβόλιά της, μια και «Υπάρχουν άλλες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη από εμάς»;
Την περίοδο της άγριας έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα, λοιπόν, που τα ημερήσια κρούσματα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο στην συντριπτική πλειονότητα των κρατών, υπάρχει ο Νίγηρας (μια αρκετά μεγάλη χώρα της Δυτικής Αφρικής), που «ξέχασε τι θα πει κορωνοϊός», όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Κι αν αυτό το «ξέχασε» σας φαίνεται βαρύ και ουτοπικό, διαβάστε τα παρακάτω στοιχεία και θα δείτε πως η… αμνησία δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα: από τις αρχές Μαΐου και μετά λόγω του Covid έχουν χάσει την ζωή τους μόλις 3 (τρεις!) άνθρωποι, κανείς δεν νοσηλεύεται από τον Απρίλιο σε ΜΕΘ, ενώ από την άνοιξη και μετά τα κρούσματα κυμαίνονται λίγο πάνω από το 0, με το 5 να είναι ο πιο συνήθης αριθμός νέων μολύνσεων.
Κι επειδή ξέρουμε ότι έχετε αρχίσει ήδη ν’ αναρωτιέστε για τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, επιτρέψτε μας: στο Νίγηρα ζουν περισσότεροι από 24.000.000 πολίτες- επομένως αυτό το 4-5 ημερήσια κρούσματα και κανένας θάνατος αγγίζει τα όρια του ανυπέρβλητου άθλου.
Πώς ακριβώς, όμως, κατάφερε η μεγάλη αυτή χώρα της Αφρικής από κει που θεωρείτο, λόγω της γενικότερης φτώχειας της, μία από τις πιο ευάλωτες στην πανδημία να γίνει πρότυπο παγκοσμίως;
Χάρη (στο περίπου) σε μια σύμπτωση συμπτωματικών συμπτώσεων που έλεγε και μια ψυχή, πριν γίνει ακροδεξιός ολκής: το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του κορωνοϊού, ενώ το γεγονός πως περίπου οι μισοί κάτοικοι του Νίγηρα είναι από 15 ετών και κάτω, (η χώρα έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως σε μέσο όρο) και, ως εκ τούτου, πιο «ανθεκτικοί» απέναντι στον ιό, συμβάλλει τα μέγιστα.
Πέραν των ανωτέρω, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το φυσικό social distancing: οι πιο πολλοί άνθρωποι στον Νίγηρα ζουν σε απομονωμένες γειτονιές, κάτι που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του ιού.
Βέβαια, δεν έχουν γίνει όλα στην… τύχη ούτε είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη μη εξάπλωση του covid η φύση και το κλίμα της χώρας. Όχι.
Πίσω στο πρώτο πεντάμηνο του 2020- όταν δηλαδή η πανδημία βρισκόταν στα «σπάργανα»- οι Αρχές επέβαλαν lockdown, απαγόρευσαν τις συλλογικές προσευχές στα τζαμιά και έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, πέντε ολόκληρους μήνες πριν κάνουν τα ίδια τα προηγμένα, ας πούμε, κράτη της Ευρώπης.
Κάπως έτσι, φτάσαμε στο θαυματουργό σήμερα, εκεί που στον Νίγηρα «ζούμε σα να έχουμε ακόμα 2019», όπως ανέφερε ο υπουργός πετρελαίου Σάνι Ισούφου. Στο Νιαμέι, την πρωτεύουσα, περνάνε μέρες ολόκληρες μέχρι να εμφανιστεί κάποιος θετικός, ενώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης οι πτέρυγες είναι άδειες, αφού «ο ιός είχε πολύ σύντομη ζωή εδώ», όπως σχολιάζει ο Αντάμου Φουμακούε Γκάντο, ο αναισθησιολόγος που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ΜΕΘ του Νίγηρα.
Μάλιστα, είναι τέτοιο το επίπεδο της… ανυπαρξίας του κορωνοϊού στη χώρα, που τον Μάιο που μας πέρασε ο Νίγηρας προέβη σε μια εξαιρετικά σπάνια απόφαση: χάρισε 100.000 εμβόλια της AstraZeneca στην Ακτή Ελεφαντοστού, που έχει πάνω-κάτω τον ίδιο πληθυσμό αλλά είχε τεράστια ανάγκη για εμβολιασμούς, καθώς «έγραφε» τρομακτικά μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
«Σκοτώσαμε μία μύγα με το σφυρί. Ο κορωνοϊός ήρθε αλλά ποτέ δεν αναπτύχθηκε», είπε σχετικά ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ.
Φυσικά, τα πράγματα σε μια τόσο φτωχοποιημένη περιοχή δεν είναι ρόδινα, μια και οι μεταδοτικές ασθένειες όπως η ελονοσία απειλούν σοβαρά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και το φλέγον ζήτημα της ισλαμιστικής εξέγερσης που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.
Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο Νίγηρας «ξεπάστρεψε» τον κορωνοϊό: σε 1.5 περίπου χρόνο πανδημίας έχει καταγράψει μόλις 5.500 κρούσματα και 194 συνολικά θανάτους (ξαναλέμε: σε χώρα που ζουν πάνω από 24.000.000 ψυχές), ενώ οι αποκρουστικοί αριθμοί θανόντων και νοσούντων ανεβαίνουν πια με το σταγονόμετρο εδώ και 4 μήνες.
Υποκλινόμαστε…