«Κορωνοτουρισμός»: Η νέα… τάση των πλουσίων στην εποχή της πανδημίας
Βρείτε μας στο
Newsroom

Από αυτό εξαρτάται: Ο παράγοντας που καθορίζει αν θα κολλήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος ή όχι

Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση και είναι πιο απλή απ’ ό,τι νομίζαμε

Ένας από τους λόγους που έχουν… ξεσαλώσει εσχάτως οι αντιεμβολιαστές είναι ότι πολλά πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρά την εντύπωση που υπήρχε αρχικά, προσβάλλονται κανονικά απ’ τον ιό.

Το αφήγημα των αρνητών λοιπόν είναι ότι αφού οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν τον ιό και μπορούν να προσβληθούν από αυτόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος το εμβόλιο.

Για το άτοπο του αφηγήματος είναι περιττό να επιχειρηματολογήσει κανείς. Εκείνο που είναι σημαντικό όμως είναι να απαντηθεί το ερώτημα, από τι εξαρτάται αν θα νοσήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος ή όχι. Το ρεπορτάζ των NYT δίνει απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Καταρχάς για την εντύπωση που έχουν πολλοί ότι εφόσον εμβολιαστούν θα είναι άτρωτοι:

«Τα εμβόλια μας προστατεύουν, όπως μια ομπρέλα ώστε να μείνουμε στεγνοί από τη βροχή. Αν, όμως, βρεθούμε εν μέσω τυφώνα, είναι βέβαιο ότι θα βραχούμε. Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησε η μετάλλαξη “Δέλτα” και σίγουρα, καθώς παραμένουν παρά πολλοί ανεμβολίαστοι, η διασπορά της θα είναι μεγάλη. Όλοι, λοιπόν, θα βρεθούμε σε τυφώνα» σημειώνει ο δρ Ερικ Ρούμπιν, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Όσο για το τι είναι αυτό που καθορίζει αν θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανοσολογικές μας άμυνες, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες. «Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, δρ Μάικλ Νούζενσβιγκ.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio