Η «εκδίκηση» της AstraZeneca: Τους ξεπερνάει όλους με τα υπεραντισώματα που αλλάζουν τα δεδομένα

Επιτέλους, ένα (πολύ) ευχάριστο νέο.

Θα μπορούσε η κατάσταση να περιγραφεί με γλαφυρότατο τρόπο πάρα πολύ απλά και γρήγορα: μετά από έναν περίπου χρόνο που η πανδημία μας είχε αλλάξει τα φώτα, η επιστήμη πέτυχε ένα πραγματικό θαύμα (διότι περί τέτοιου πρόκειται, αν αναλογιστούμε την πίεση χρόνου που υπήρχε) και έφερε στο προσκήνιο πλειάδα εμβολίων, εξαιρετικά αποτελεσματικών απέναντι στον κορωνοϊό.

Πάνω, όμως, που αρχίσαμε ν’ αναθαρρεύουμε και να κάνουμε σκέψεις περί πλήρους ελευθερίας κι επιστροφής, σιγά-σιγά, στην πολυθρύλητη πια κανονικότητα, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα ν’ αναλάβει εκ νέου χρέη ηλεκτρολόγου και ν’ ασχοληθεί και πάλι με τα προαναφερθέντα φώτα.

Τα κρούσματα πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν σε παγκόσμιο επίπεδο την ανιούσα, παρά το γεγονός πως μια μεγάλη (αλλά όχι όσο μεγάλη θα έπρεπε) μερίδα του κόσμου έχει εμβολιαστεί.

Και ναι, τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και αποτρέπουν τον θάνατο, όμως το πρόβλημα δεν παύει να υφίσταται: τα νούμερα ανεβαίνουν, οι νοσηλείες το ίδιο και πρέπει να βρεθεί μια απάντηση στην ινδική μετάλλαξη.

Η επιστήμη, όπως πάντα, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και αντεπιτίθεται εκ νέου: οι φαρμακευτικές εταιρίες ετοιμάζουν ήδη τα φάρμακα τη επόμενης γενιάς προκειμένου να στήσουν ανάχωμα- ελπίζουμε οριστικό και αμετάκλητο- στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Τα φάρμακα αυτά βασίζονται σε ανθρώπους με ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να παράγει τόσοα αντισώματα που εξουδετερώνουν κάθε στέλεχος κορωνοϊού και άλλους κορωνοϊούς  εκτός από το SARS-CoV-2.

Τα αποκαλούμενα και «υπεραντισώματα» έχουν πάρει ήδη έγκριση από τον FDA εδώ και δύο σχεδόν μήνες και πολλές εταιρίες σπεύδουν να τα χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή των φαρμάκων τους, μια και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Τα αντισώματα αυτά, εξηγούν όσο πιο απλά γίνεται οι ειδικοί, ουσιαστικά πυροδοτούν στον οργανισμό μία ανοσολογική απάντηση που καταστρέφει τα μολυσμένα κύτταρα. Το σκεπτικό είναι να παρθούν τα φυσικά αντισώματα από ανθρώπους που έχουν νοσήσει, να ενισχυθεί η ισχύ τους και να σχεδιαστούν, με βάση αυτή την «τεχνοτροπία», τα φάρμακα.

Η πιο ελπιδοφόρα προσπάθεια, στην παρούσα φάση, είναι το μόριο AZD7442 της… πολύπαθης (κυρίως λόγω κάκιστης αντιμετώπισης στην «λάσπη» που δέχτηκε) AstraZeneca, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μόριο (όπως και το ADG20 της εταιρείας Adagio) έχουν δοκιμαστεί και σε εισπνεόμενη μορφή, με τα δεδομένα που συλλέχθησαν να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Τα φάρμακα αυτά- όταν φυσικά κυκλοφορήσουν- θα λειτουργούν με τρόπο αντίστοιχο των mRNA εμβολίων, όμως θα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα όπως και σε αυτήν της Νοτίου Αφρικής.

Για μια φορά, ας της αλλάξουμε κι εμείς λίγο τα φώτα και ας την στείλουμε από εκεί που ήρθε.

Στο τέλος, είναι βέβαιο, ο εφιάλτης θα γίνει μακρινή, ανεπιθύμητη ανάμνηση…