Ξεκίνησε: Το θανατηφόρο φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής που θα χτυπήσει πρώτα τη Μεσόγειο
Βρείτε μας στο

Ο κορωνοϊός κατέρριψε με τον πλέον τραγικό και ισοπεδωτικό τρόπο κάθε βεβαιότητα που είχαμε σε αυτή τη ζωή. 2 χρόνια μετά το χτύπημα του covid τίποτα πια δεν μας φαίνεται απίθανο, ακόμα και όσα πριν από λίγο καιρό θα μας έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αν εξαιρέσεις τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υπόλοιπος κόσμος έχει καταλάβει ότι σε λίγα χρόνια η ζωή μας όπως την ξέραμε θα αλλάξει βίαια και απότομα. Το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατό και δείχνει το πρώτο τρέιλερ πριν την… ταινία της πραγματικής ζωής.

Αυτά που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν εξαιρέσεις (ακραία καιρικά φαινόμενα, καύσωνες, πλημμύρες κλπ) πλέον θα είναι ο κανόνας σε μια ζωή που θα αλλάξει ριζικά. Ο καθηγητής στο εργαστήριο κλιματολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, Παναγιώτης Νάστος, μιλώντας στην «Καθημερινή» έδωσε μια πρώτη εικόνα για όσα έρχονται:

«Πάντα υπήρχε κλιματική μεταβλητότητα, αυτό που λέει ο Αριστοτέλης ότι οι ίδιοι τόποι στη Γη δεν είναι πάντα ούτε ξηροί ούτε υγροί, αλλά μεταβάλλονται μέσα στους αιώνες. Ομως, αυτές οι μεταβολές συνέβαιναν σε μεγάλες χρονικές περιόδους, σε πολλές χιλιάδες χρόνια. Τώρα πλέον μιλάμε για κάτι άλλο. Στο εξής θα έχουμε καύσωνες, θα ζούμε πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, ακραίες καταστάσεις όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα και όλα αυτά πολύ πιο συχνά και με μεγαλύτερη διάρκεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το χτύπημα της κλιματικής αλλαγής θα φέρει εκτός από καύσωνες και νέους Ιανούς. Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Ενα φαινόμενο το οποίο θα βλέπουμε όλο και συχνότερα και είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας είναι οι «μεσογειακοί κυκλώνες με τροπικά χαρακτηριστικά». Πρόκειται για συστήματα, που λόγω της σφοδρότητας των ανέμων προκαλούν στην επιφάνεια της γης πολύ μεγάλες καταστροφές, οι οποίες συνοδεύονται από μεγάλες πλημμύρες. Τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε πλέον πολύ συχνά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Η πηγή γέννησής τους είναι η θέρμανση των επιφανειακών νερών».

Στη συνέχεια της συνέντευξης στην Καθημερινή ο κ. Νάστος εστιάζει την προσοχή του στο πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Εκείνο, στο οποίο ο άνθρωπος δεν έχει απάντηση:

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, όμως, δεν θα είναι η θερμοκρασία. Σε αυτήν θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε γιατί έχουμε κάποιες λύσεις. Το μεγάλο μας πρόβλημα θα είναι η έλλειψη του νερού. Το νερό δεν χάνεται, εξατμίζεται, πηγαίνει στην ατμόσφαιρα και ξαναγυρίζει πάλι στη γη. Το θέμα όμως είναι ότι αλλάζει η κατανομή του. Δηλαδή τα βροχομετρικά συστήματα θα μετατοπιστούν λίγο βορειότερα στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Η Μεσόγειος όμως θα πληγεί από ξηρασίες. Αυτό θα φέρει και την ερημοποίηση». 

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Ο ακραίος καύσωνας μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η λύση ενός lockdown στα πρότυπα του κορωνοϊού εφόσον οι θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια ανέβουν τόσο πολύ, θα μπορούσε να δώσει τη λύση στον καύσωνα. Η έλλεψη νερού όμως δεν αντιμετωπίζεται. Οδηγεί σε ερημοποίηση, φέρνει ολόκληρες περιοχές στα όριά τους και είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τον καύσωνα. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, δεν είναι πλέον μια αφηρημένη ένοια. Βλέπουμε καθημερινά τα αποτελέσματά της. Και ακόμα είναι αρχή…