Τα 5 νέα μέτρα του Ισραήλ μετά την έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα
Βρείτε μας στο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας- τότε που σύσσωμος ο πλανήτης πιάστηκε στον ύπνο, μιας και άπαντες θεώρησαν πως ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο σοβαρή απειλή- αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση, με τις «λογικές» διακυμάνσεις λόγω καλοκαιριού, συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη περίπου του 2020. Ο αριθμός των θανάτων, των ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραφε αλλά και των πολιτών που βρίσκονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν τρομακτικά δυσανάλογος με τον πληθυσμό της, αν σκεφτούμε πως μιλάμε για μια χώρα που έχει μετά βίας λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης κατά το πρώτο 10μηνο χοντρικά, αρκεί να πούμε πως τα πήγαινε πολύ χειρότερα σε απόλυτα, «απεχθή» νούμερα από την Ελλάδα, που έχει και 1.5 εκατομμύριο περισσότερο κόσμο.

Ωστόσο, το Ισραήλ (περί ου ο λόγος) πέτυχε έναν μικρό άθλο στους μήνες που μεσολάβησαν από τα τέλη του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα: παίρνοντας τη γενναία απόφαση να γίνει, ας το πούμε… μπακαλίστικα, ένα μεγάλο πείραμα για την Pfizer, εφοδιάστηκε τεράστιες ποσότητες εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστούν μαζικά οι πολίτες του και πάρα πολύ γρήγορα.

Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Το Ισραήλ έγινε παράδειγμα για όλο τον κόσμο και ζωντανή απόδειξη ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Τα δεδομένα άλλαξαν όμως μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Παρά τα όσα υποστηρίζουν οι αρνητές ακόμα και τότε φάνηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα κρούσματα ανέβηκαν όμως ο αριθμός των νεκρών ποτέ δεν σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εμβολιασμένοι ναι μεν κολλάνε, όμως νοσούν ήπια και στην πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς συμπτώματα.

Ωστόσο επειδή με την μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζεις (η μεταδοτικότητά της παρομοιάζεται με εκείνη της ανεμοβλογιάς) το Ισραήλ αποφάσισε να πάρει 5 νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το τέταρτο κύμα πριν ξεφύγει η κατάσταση. Ποια είναι αυτά;

# Χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

# Επίδειξη πράσινου πιστοποιητικού από τα άτομα που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε να έχουν νοσήσει έως 6 μήνες πριν.

# Τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

# Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις εκδηλώσεις με περισσότερα από 100 άτομα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

# Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των εργαζομένων.