Πέρα απ’ τα όρια: Το Beriev Be-200 πέφτει στη θάλασσα και το νερό σχίζεται στα δυο (Vid)
Βρείτε μας στο

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το πιο μεγάλο μας όπλο στη μάχη με τις φλόγες είναι αναμφίβολα ο ρωσικός γίγαντας. Το Beriev Be- 200.
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος μοναδικό στο είδος του, με εντυπωσιακές επιχειρησιακές ικανότητες οι οποίες το καθιστούν απολύτως απαραίτητο στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.

Το απόλυτο πλεονέκτημά του είναι φυσικά το μέγεθός του, το οποίο του επιτρέπει να έχει την δυνατότητα να ρίχνει ποσότητες νερού που ισοδυναμούν με δεκάδες Canadair, αλλά και η αμφίβια φύση του. Το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί να γεμίζει τις 8 δεξαμενές του από θάλασσες ή λίμνες και να το κάνει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το ρωσικό αεροπλάνο χρειάζεται μόλις 15 δευτερόλεπτα για να γεμίσει τα ντεπόζιτά του με περίπου 12 τόνους νερού τους οποίους στη συνέχεια ρίχνει πάνω στις φλόγες.

Πιλοτάρεται από διμελές πλήρωμα, το οποίο προσεγγίζει την επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια ανοίγει τις δεξαμενές του ώστε να τις γεμίσει την ώρα που αυτό συμβαίνει με ταχύτητα που κυμαίνεται από 150 μέχρι 190 χιλιόμετρα την ώρα!

Μέσα σε 14-15 δευτερόλεπτα περίπου, 12 τόνοι νερού (δηλαδή κάτι λιγότερο από 1 τόνος το δευτερόλεπτο) είναι διαθέσιμοι στην μάχη με τις φλόγες. Όταν οι δεξαμενές γεμίζουν, το νερό αρχίζει να πέφτει μέσα από μία ειδική βαλβίδα. Ο πιλότος βλέπει τη ροή του νερού, κλείνει τους μηχανισμούς υδροληψίας και αποθαλασσώνεται.

Όλο αυτό είναι πολύ εύκολο να το λες, αλλά υπερβολικά δύσκολο να το κάνεις. Και η εικόνα του Beriev να βουτάει στη θάλασσα για να γεμίσει τις δεξαμενές του, σχίζοντας το νερό στα δυο σου το επιβεβαιώνει. Ακόμα κι ένας άσχετος με το αντικείμενο μπορεί να καταλάβει πόσο λεπτοί χειρισμοί απαιτούνται για να κουμαντάρεις το τέρας των αιθέρων την ώρα που αυτό προσεγγίζει την επιφάνεια της θάλασσας.

Μια λάθος κίνηση, ένας λάθος υπολογισμός αρκούν για να φέρουν την καταστροφή. Κι επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δείτε το Beriev εν δράσει την ώρα που γεμίζει τη δεξαμενή του για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χίο

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)