Μια εικόνα απεχθής, δυσάρεστη, από εκείνες που εύχεσαι να μην τις είχες δει ποτέ στην ζωή σου. Το πράσινο, το ζωογόνο πράσινο, ν’ αντικαθίσταται τάχιστα από ανεπιθύμητο κόκκινο και πορτοκαλί που στραγγίζει με τα άυλα χέρια του το οξυγόνο.
Μια εικόνα, δυστυχώς, συνήθης κάθε καλοκαίρι στα μέρη μας: οι εστίες φωτιάς να «γλείφουν» το ένα μέρος μετά το άλλο, να κατακαίνε περιουσίες, σπίτια, να στέλνουν έντρομους ανθρώπους μακριά από τις κατοικίες τους, να μαυρίζουν, εκτός από τη γη, και την καρδιά μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι παραδομένη στις ορέξεις της πύρινης λαίλαπας, ανήμπορη ν’ αντιδράσει σε «πρώτο χρόνο» και κάνοντας, με πενιχρά μέσα, ό,τι καλύτερο μπορεί στον άνισο αγώνα απέναντι στα απειράριθμα, θαρρείς, μέτωπα.
Ευτυχώς, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως, πλέον δεν είμαστε μόνοι: στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί εδώ και μέρες το ρώσικο «κτήνος» Beriev Be-200, το οποίο έχει την ικανότητα να ρίξει 12 τόνους νερού σε 14 μόλις δευτερόλεπτα.
Πέραν αυτού, όμως, κι άλλες χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια της χώρας μας: η Κύπρος έστειλε 40 πυροσβέστες και δυο αεροσκάφη, την στιγμή που η Σουηδία συνεισέφερε με δυο εναέρια μέσα και 22 πυροσβέστες, η Γαλλία με 2 αεροσκάφη και 82 στελέχη, ενώ η Ρουμανία έστειλε 23 οχήματα και 123 στελέχη της πυροσβεστικής της υπηρεσίας. Τέλος, και η Κροατία έστειλε ένα αεροσκάφος τύπου Canadair.
Πλέον, όμως, έφτασε η στιγμή για να ριχτεί στη μάχη το μεγαλύτερο «όπλο» που υπάρχει, καθώς, δεδομένων των συνεχιζόμενων εξάρσεων της φωτιάς, η ανάγκη για πιο άμεσες λύσεις είναι αδήριτη: όπως επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, ο Τζέφρι Πράιατ, οι ΗΠΑ φέρνουν στη χώρα μας τον μεταλλικό γίγαντα P-8 Poseidon προκειμένου να βοηθήσει τα μέγιστα για να σβηστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι φωτιές.
«Σε απάντηση στο αίτημα για υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, είμαι ευγνώμων στο Ναυτικό Σκέλος της Διοίκησης Δυνάμεων Ευρώπης, μέρος των αμερικανικών δυνάμεων ναυτικού στην Ευρώπη, που προσφέρει το Ρ-8 αεροσκάφος στο πλαίσιο στήριξης στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Μέσω τέτοιων κοινών πρωτοβουλιών, δείχνουμε τη δύναμη της συνεργασίας μας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πάιατ.
In response to a government of #Greece request for support, I am grateful that the @US_EUCOM Navy component, @USNavyEurope , is providing a P-8 aerial reconnaissance aircraft to support firefighting efforts: https://t.co/ubmCCftMYY #StrongerTogether
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) August 6, 2021
Το Boeing P-8 είναι πραγματικά ένα θαλάσσιο περιπολικό πολλαπλών αποστολών, το οποίο πέραν των άλλων του «ιδιοτήτων» (τον αντι-υποβρύχιο πόλεμο, την συλλογή πληροφοριών κ.α.) θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο στην επιτήρηση, την έρευνα και τη διάσωση.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να πετάξει εξαιρετικά ψηλά (έως 41.000 πόδια) και είναι εκπληκτικά γρήγορος ο «χρόνος απόκρισής» όταν ρίχνεται στον αγώνα (490 κόμβοι).
Έχει επίσης σχεδιαστεί για αποστολές σε χαμηλό υψόμετρο και έχει ήδη αποδείξει τις… ικανότητές του, «συμμετέχοντας» σε ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Το πόσο ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και η αποτελεσματικότητά τους δεν αμφισβητούνται, καθώς μιλάμε για 100 τέτοια «κτήνη» που όλα μαζί έχουν γράψει πάνω από 300.000 ώρες πτήσης.
Μπορούν να πετάξουν και να συνδράμουν οποτεδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς δεν επηρεάζονται (εννοείται μιλάμε πάντα για λογικό πλαίσιο, όχι για βιβλικές καταστροφές) από τις εξωτερικές συνθήκες, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές.
Το Boeing P-8 Poseidon είναι, φυσικά, ένα αμερικανικό θαλάσσιο περιπολικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για το Ναυτικό της χώρας.
Τεχνολογικά μιλάμε ξεκάθαρα για το νούμερο 1 αεροπλάνο παγκοσμίως και έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά, τρόπον τινά, στο Beriev Be-200, το οποίο, όπως προείπαμε, κατασβήνει τις φωτιές μ’ εκπληκτική ταχύτητα.
Πέραν της πρακτικής του βοήθειας, η παρουσία του P-8 στη χώρα μας είναι μία τεράστια ψυχολογική ώθηση, καθώς διαβεβαιώνει εμπράκτως την Ελλάδα πως στις πιο δύσκολες στιγμές της δεν είναι μόνη.
Η Ρωσία είναι εδώ. Οι ΗΠΑ, το ίδιο. Όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Σουηδία και αρκετές ακόμη.
Ναι, η εικόνα της φωτιάς να τρέφεται με γαλανόλευκα σωθικά είναι απεχθής. Λίαν συντόμως, ωστόσο, θ’ αποτελεί παρελθόν.
Όλοι μαζί μπορούμε να την κάνουμε ανεπιθύμητο παρελθόν…