Έτσι σβήνει μια φωτιά-μαμούθ: Η Ρωσία κατατρόπωσε τις πυρκαγιές-θηρία με αυτόν το μη συμβατικό τρόπο

Τελικά ήθελε τρόπο

Δεν μπορείς να δεις πια τον ήλιο. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Η Ελλάδα καίγεται και την ώρα της μάχης με τις φλόγες μοιάζει ανήμπορη να τα βάλει με το θηρίο. Όχι να το νικήσει, έστω να το κοιτάξει στα μάτια και να το αντιμετωπίσει. Ναι, ασφαλώς όσα ζούμε αυτές τις ημέρες είναι μια υπενθύμιση ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν έρχονται, είναι ήδη εδώ, ναι μιλάμε για πρωτοφανείς καταστάσεις, όμως και άλλες χώρες τις έχουν ζήσει.

Και όταν ξέρεις ότι το χτύπημα της φύσης θα είναι τρομακτικό σε ένταση, οφείλεις αν μη τι άλλο να είσαι προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσεις χωρίς να ρίξεις λευκή πετσέτα. Και η ιστορία της Ρωσίας δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και επιθετικά μια φωτιά-μαμούθ.

Από τη Σιβηρία ως τα Ουράλια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες πυρκαγιές, τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό.

Στη Γιακουτία, το μεγαλύτερο ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας οι πυρκαγιές που ξέσπασαν έσπασαν όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Η Γιακουτία, μια τεράστια περιοχή με πολύ λίγους κατοίκους, έγινε το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, καθώς η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή, που είναι μια από τις πιο παγωμένες της Γης, αυξήθηκε κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλο τον πλανήτη η αύξηση ήταν της τάξης του ενός βαθμού, ενώ στη Γιακουτία άγγιξε τους 3. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το καλοκαίρι η θερμοκρασία έφτασε τους 39 βαθμούς σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Οι φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη Σιβηρία ήταν πρωτοφανείς και για να αντιμετωπιστούν χρειάστηκε να επιστρατευτούν μη συμβατικά μέσα. Η Ρωσία βρήκε έναν επιθετικό τρόπο για να ανακόψει τις φωτιές μαμούθ γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του στρατού για να προκαλέσει τεχνητή βροχή. Πώς γίνεται αυτό; Σπέρνουν ουσιαστικά νέφη πάνω από τις περιοχές αυτές, ώστε να προκληθούν βροχοπτώσεις για να κατασβεστούν τα πύρινα μέτωπα.

Ανάλογη τακτική προκειμένου να αντιμετωπίσει την υψηλή θερμοκρασία που έφτασε του 50 βαθμούς Κελσίου χρησιμοποίησε πρόσφατα και το Ντουμπάι.

Η ψεύτικη βροχή δημιουργείται με drone, που απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία σε σύννεφα για να συσσωρεύονται και να δημιουργούν βροχοπτώσεις. Πόσο κοστίζει η συγκεκριμένη τακτική;

Για τη δημιουργία βροχοπτώσεων τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα διαφορετικά προγράμματα βροχόπτωσης το 2017. Ένα από τα συστήματα που θα δοκιμαστεί χρησιμοποιεί αεροσκάφη, που απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα για να αυξηθεί η βροχόπτωση.

Το πρόγραμμα διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Ο καθηγητής Maartem Ambaum, που εργάζεται στο έργο, είχε δηλώσει στο BBC τον Μάρτιο ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν τη βροχή. Η επιλογή της ηλεκτροπληξίας στα σύννεφα προτιμήθηκε, καθώς δεν απαιτείται η χρήση χημικών.

Η Ρωσία που χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη τακτική μόνο για την κατάσβεση των πυρκαγιών είδε θεαματικά αποτελέσματα. Όχι, κανείς δεν λέει ότι αυτός πρέπει να είναι ο κανόνας κι ότι κάθε φωτιά πρέπει να αντιμετωπίζεται με τεχνητή βροχή. Όμως όταν μιλάμε για φωτιές- μαμούθ που δεν δαμάζονται και στο πέρασμά τους καταπίνουν τα πάντα, τότε ναι, η συγκεκριμένη τακτική είναι η ενδεδειγμένη. Οι Ρώσοι την υιοθέτησαν και είδαν αποτελέσματα.

Δεν κέρδισαν τον πόλεμο, καθώς οι φωτιές ακόμα είναι πολλές, όμως τη μάχη με τις πυρκαγιές- μαμούθ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι την κέρδισαν…