Γερμανοί πυροσβέστες στην Ελλάδα: Η αυτάρκης ομάδα κρούσης που σβήνει τις φωτιές με τον δικό της τρόπο
Βρείτε μας στο

Ήταν ένα από τα (δευτερεύοντα, δεδομένης της πύρινης λαίλαπας που κατέκαιγε τη χώρα) ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, αφότου πέρασε το αρχικό σοκ των πυρκαγιών που τσάκισαν κυριολεκτικά την Ελλάδα και έφτασε η ώρα της αντίδρασης: πού είναι οι Γερμανοί;

Την στιγμή που πολλές χώρες (όπως η Κύπρος, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ κ.α.) έσπευσαν να βοηθήσουν την Αττική, την Εύβοια και όπου αλλού χρειαζόταν προκειμένου να επιταχυνθεί η κατάσβεση των πυρκαγιών και να περιοριστούν, ει δυνατόν, οι ανυπολόγιστες ζημιές, η Γερμανία αγνοείτο.

Δεν ήθελε να βοηθήσει; Δεν μπορούσε; Υπήρχε κάποιου είδους ανεξήγητο πρωτόκολλο που τους απαγόρευε να έρθουν προς τα μέρη μας και να ριχτούν στη «μάχη»; Μήπως απλά δε… γούσταραν;

Τα ανωτέρω ερωτήματα έχουν πολλαπλές απαντήσεις (εντελώς μπακαλίστικα και απλοποιημένα, υπήρχαν κάποια εμπόδια διαδικαστικά που έπρεπε να ξεπεραστούν προκειμένου η… Μέρκελ ν’ αποστείλει κάποιους από το πυροσβεστικό σώμα της χώρας), ωστόσο αυτό που μετράει είναι πως, έστω και με καθυστέρηση, οι Γερμανοί κατέφθασαν στην Ελλάδα.

Γερμανοί πυροσβέστες στην Ελλάδα: Η αυτάρκης ομάδα κρούσης που σβήνει τις φωτιές με τον δικό της τρόπο

Και, μάλιστα, δεν ήρθε μια απλή μονάδα «κρούσης» ενάντια στις φωτιές, αλλά οι κορυφαίοι- και πρωτοπόροι- του είδους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έγκριτη DW, συνολικά η Γερμανία έστειλε στην Ελλάδα 219 πυροσβέστες από τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Έσσης, με 44 πυροσβεστικά οχήματα.

Πέραν τούτου, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (9/8) ξεκίνησαν για τη χώρα μας 56 πυροσβέστες μαζί με 19 πυροσβεστικά οχήματα και δύο της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας THW. Φυσικά, τους συνόδευσε και το προσωπικό συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Τι το τόσο ιδιαίτερο έχει, όμως, η συγκεκριμένη ομάδα που κατέφθασε στα μέρη μας και επιχείρησαν, μαζί με τους υπόλοιπους πυροσβέστες που δίνουν τον υπέρτατο αγώνα όλες αυτές τις μέρες, να σβήσουν τα μυριάδες μέτωπα της φωτιάς;

Η «μονάδα κρούσης» αποτελείται από πυροσβέστες από τη Βόννη, το Κενιγκσβίντερ και το Λεβερκούζεν και υπό αυτή τη σύνθεση συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κάρτσεν Σνάιντερ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης, μίλησε στην DW και εξήγησε πως η ομάδα πυροσβεστών συστάθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και ότι οι άνδρες και γυναίκες της αποστολής έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

Γερμανοί πυροσβέστες στην Ελλάδα: Η αυτάρκης ομάδα κρούσης που σβήνει τις φωτιές με τον δικό της τρόπο

«Οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα υποβοηθούμενες από τα πυροσβεστικά οχήματα που φέρνουν μαζί τους, έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη.»

Η απολύτως «πρωτοποριακή», ας μας επιτραπεί η λέξη, ομάδα είναι αυτάρκης και λόγω της ιδιαίτερης εκπαίδευσής της αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα στο να μπει ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στον φετινό πύρινο εφιάλτη.

Αυτή η παροχή βοήθειας- όχι μόνο, εξυπακούεται, από τους Γερμανούς αλλά και από όλες τις υπόλοιπες χώρες- είναι η τρανή απόδειξη του χιλιοφορεμένου μεν, απολύτως εύστοχου δε «Όλοι μαζί μπορούμε».

πυροσβέστης

Και δεν αναφερόμαστε απλά στον (τεράστιο άθλο, είναι η αλήθεια) της οριστικής και αμετάκλητης κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και στο να βοηθήσουμε όλοι μας- όπως μπορεί ο καθένας- να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να κλονίζονται σε εξωπραγματικό βαθμό.

Δεν τελειώσαμε ακόμα, λοιπόν. Τώρα αρχίζουμε…