Ilyushin Il-76: Το ρωσικό, ιπτάμενο τάνκερ που βομβαρδίζει με νερό και «βρέχει» στην περιοχή ακατάπαυστα
Βρείτε μας στο

Την ώρα που η Ελλάδα μετράει τις πληγές της προσπαθώντας να κλείσει και τα τελευταία μέτωπα των πυρκαγιών που έκαψαν τη χώρα κάθε βοήθεια από το εξωτερικό είναι καλοδεχούμενη. Όπως όλοι είδαν άλλωστε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας μας στην άνιση μάχη με τις φλόγες ήταν το ρωσικό Beriev, ο μεταλλικός γίγαντας της Ρωσίας που έκανε τη διαφορά στο πύρινο μέτωπο.

Η νέα βοήθεια έρχεται ξανά… από τη Ρωσία με αγάπη μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν να κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αποστολή νέων εναέριων μέσων που θα ενισχύσουν τον στόλο της χώρας μας σε πυροσβεστικά.

Έτσι, μετά το Beriev έρχεται στην Ελλάδα ένα πραγματικό θηρίο των αιθέρων, ένα αεροπλάνο που προκαλεί δέος τόσο με την εικόνα του, όσο και με την αποτελεσματικότητά του στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τo Ilyushin Il-76, ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο, αποκαλείται ιπτάμενο τάνκερ, καθώς μεταφέρει έως 44 τόνους νερού (την ώρα που το Beriev μεταφέρει έως 14). Πρόκειται για τετρακινητήριο τζετ εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Ilyushin Il-76: Το ρωσικό, ιπτάμενο τάνκερ που βομβαρδίζει με νερό και «βρέχει» στην περιοχή ακατάπαυστα

Τα Ilyushin Il-76 χρησιμοποιούνται ευρέως στη μεταφορά φορτίων, με τη σοβιετική τεχνολογία που έχουν ως «κληρονομιά» να θεωρείται άκρως αξιόπιστη από πολλές χώρες, καθώς έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας. Η δυνατότητά τους να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες νερού τα καθιστά χρήσιμα και στην πυρόσβεση και μάλιστα όσοι τα έχουν δει επί τω έργω λένε ότι την ώρα που βομβαρδίζουν με νερό τη φωτιά είναι λες και βρέχει καταρρακτωδώς στην περιοχή για μισό τουλάχιστον λεπτό.

Το Il-76P είναι εξοπλισμένο με ένα εύκολα αφαιρούμενο σύστημα, που αποτελείται από δύο δεξαμενές VAP-2 και μπορεί με ευκολία να μετατραπεί σε «βομβαρδιστικό» νερού. Το φορτίο του μπορεί να το αδειάσει στη φωτιά σε 4 δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα, ενώ η πλήρωση του συστήματος με νερό κυμαίνεται μεταξύ 10-12 λεπτών.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Το ιπτάμενο τάνκερ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας. Το 1998 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το πιο μεγάλο (τότε) πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, τύπου Ilyushin 76. Το ρωσικό αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και αφού ανεφοδιάστηκε στη Βουλγαρία έφθασε στην Αθήνα όπου και παρέμεινε περίπου για ένα μήνα.

Τα στοιχεία του αεροσκάφους (μήκος 46 μέτρα, άνοιγμα φτερών 56 μέτρα και χωρητικότητά σε νερό 40 τόνοι), έκαναν τους Έλληνες αξιωματικούς της αεροπορίας να λένε χαρακτηριστικά ότι σε κάθε του ρίψη ήταν σαν να ρίχνουν μαζί 8 δικά μας Καναντέρ.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος από εκείνους που δεν εντυπωσιάζονται από τα νούμερα και λένε ότι το Ilyushin Il-76 δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο πιστεύουμε καθώς δεν το ευνοεί το ελληνικό δασικό ανάγλυφο με τις ιδιαιτερότητές του. Λένε ότι το ιπτάμενο τάνκερ αδειάζει το φορτίο του από ένα μεγάλο ύψος καθώς δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς και όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (στην πλειονότητα των πυρκαγιών στην Ελλάδα δηλαδή) αυτό μπορεί να διασκορπιστεί και να μην πάει στον στόχο.

Ακόμα και αν έχουν δίκιο σε όσα ισχυρίζονται ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μιλάμε για ένα νέο υπερόπλο στα χέρια της ελληνικής πλευράς που μπορεί να δώσει λύσεις γρήγορα χτυπώντας τη φωτιά πριν εξαπλωθεί. Η ποσότητα του νερού που μεταφέρει είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να την αναχαιτίσει πριν αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά τα καναντέρ και τα υπόλοιπα ελληνικά πτητικά μέσα.