Σπάει όλα τα απαγορευτικά: Το ατού του υπερσύγχρονου οχήματος με το οποίο επιχειρούν οι Ρουμάνοι στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Από την πρώτη στιγμή που οι Ρουμάνοι πυροσβέστες έφτασαν στη χώρα μας για να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών κατόρθωσαν να κλέψουν τις εντυπώσεις με τον επαγγελματισμό και την πειθαρχία τους.

Από τις πρώτες κιόλας κινήσεις τους, όλοι κατάλαβαν ότι είναι μια αυτάρκης ομάδα που βασίζεται στο τρίπτυχο: σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα. Ποιες ήταν οι πρώτες τους ενέργειες με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα;

Με το που έφτασαν έστησαν δική τους βάση μέσα σε ένα βράδυ, έκαναν ανίχνευση εδάφους και περιοχής με drones και άπλωσαν μάνικες 60 μέτρων που ξεκινάνε από ποτάμια και πηγές νερού, τις οποίες προστάτευσαν στα σημεία που περνάνε από οδόστρωμα. Δεν βασίζονται σε απαρχαιωμένους ασυρμάτους για την επικοινωνία και τον συντονισμό τους καθώς έχουν ενδοεπικοινωνία στις στολές τους και γενικώς εκμεταλλεύονται την τεχνολογία σε κάθε τους κίνηση.

Και στο θέμα των οχημάτων όμως έδειξαν ότι είναι πολύ μπροστά. Οι Ρουμάνοι έφεραν στη χώρα μας μερικά από τα πιο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, απ’ τα οποία ξεχώρισαν τα κατακόκκινα MAN με τα μεγάλα «bull-bar» στο μπροστινό τους τμήμα.

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του carandmotor.gr πρόκειται για τα νεότερα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεκίνησαν να παραδίδονται μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίου ενίσχυσης των πυροσβεστικών οχημάτων της Ρουμανίας.

Συνολικά, η Ρουμανία παρέλαβε 30 υπερσύγχρονα MAN TGM 18.320 4X4 πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά διασκευασμένα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Χαρακτηρίζονται από τις πολύ μεγάλες επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε κάθε είδους εδάφους, ενώ μέσω του ειδικού κανονιού εκτόξευσης νερού που διαθέτουν, μπορούν να επέμβουν σε μια φωτιά χωρίς να χρειάζεται να εκτεθεί το προσωπικό τους.

Σπάει όλα τα απαγορευτικά: Το ατού του υπερσύγχρονου οχήματος με το οποίο επιχειρούν οι Ρουμάνοι στην Ελλάδα

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του carandmotor.gr η χωρητικότητα νερού είναι 3.000 λίτρα και η πλήρωση του ντεπόζιτου μπορεί να γίνεται εύκολα από λίμνες, ποτάμια κ.λπ. χωρίς να απαιτεί κάποια πηγή με πίεση, έχοντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο να γεμίζει ακόμη και σε απόμακρες περιοχές.

O κινητήρας τους είναι η κορυφαία έκδοση του 6,9 λίτρων 6κύλινδρου diesel της MAN (ανήκει στο VW Group), o οποίος αποδίδει 320 ίππους ισχύος. Συνδυάζεται με το αυτοματοποιημένο TipMatic κιβώτιο των 12 σχέσεων, το οποίο προσφέρει διάφορα προγράμματα λειτουργίας ανάλογα με τον τύπο του εδάφους ή τη μανούβρα που θέλει να κάνει ο οδηγός του.

Η Ρουμανία είναι μαζί με τη Βουλγαρία οι 2 χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επένδυσης του κράτους στην πυροπροστασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή η Γερμανία, η Ιταλία και οι σκανδιναβικές χώρες υπολείπονται της Ρουμανίας σε αυτό!

Σπάει όλα τα απαγορευτικά: Το ατού του υπερσύγχρονου οχήματος με το οποίο επιχειρούν οι Ρουμάνοι στην Ελλάδα

Μπορεί οι Ρουμάνοι να διαθέτουν μια σχολή για πυροσβέστες, αυτή στο Μπολντέστι, αλλά από τον Απρίλιο του 2020 έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια Μπιχόρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ένα camp εκπαίδευσης για Ρουμάνους και Ούγγρους, όπου ενώνονται τα καλύτερα στοιχεία των δύο. Οι μεν Ρουμάνοι εκπαιδεύονται στο κομμάτι της αναζήτησης, της εύρεσης, του απεγκλωβισμού και στην αναχαίτιση της φωτιάς, ενώ οι Ούγγροι ασχολούνται με την αντιμετώπιση χημικών ή βιολογικών κινδύνων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ρουμάνοι θεωρούν την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς ολόκληρη επιστήμη γι’ αυτό και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Κι ασφαλώς όταν διαθέτεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα…