Κίνηση-ματ μπροστά απ’ τις εξελίξεις: Η δράση του νέου εμβολίου της Moderna αιφνιδίασε ακόμα και την Pfizer
Βρείτε μας στο

Καθώς έχει καταστεί σαφές πια και στην πράξη ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει με την πάροδο του χρόνου, η κουβέντα για την ανάγκη μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων που έχουν «τρέξει» μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού, αλλά και των διεθνών φορέων έγκρισης και πιστοποίησης φαρμάκων.

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, που βάσισαν τα σκευάσματά τους στην τεχνολογία mRNA, έχουν ήδη φτάσει στην τελική ευθεία, στην προσπάθεια τους να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις.

Για τη Moderna αυτό «το μπροστά από τις εξελίξεις» δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυριολεκτικό. Ενώ υπάρχει ήδη κόσμος που προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να κάνει διαφορετικό εμβόλιο για την covid-19 και την εποχική γρίπη το Φθινόπωρο, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζεται να έχει ετοιμάσει το αντίδοτο σε τέτοιες σκοτούρες: μια mega – δύο σε ένα – δόση που θα «χτυπά» ταυτόχρονα τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη, μέσω της τεχνολογίας mRNA.

Tην εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας, Στεφάν Μπανσέλ, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τις υγειονομικές αρχές και μάλλον… δυσάρεστα την Pfizer. «Tο πρώτο βήμα για το νέο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα που αφορά το αναπνευστικό είναι η δημιουργία ενός μονοδοσικού εμβολίου, το οποίο θα συνδυάζει μια τρίτη δόση – ενισχυτική για την Covid-19 και ένα booster για την εποχική γρίπη», δήλωσε.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μια τρίτη δόση εμβολίου ίση με 50 mg, ήτοι η μισή ποσότητα από τις δύο πρώτες δόσεις, ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων που δρουν κατά της μετάλλαξης Δέλτα κατά 40 φορές.

Επιπλέον, η εταιρεία επικοινωνεί ότι η τεχνολογία mRNA θα έχει πλεονεκτήματα έναντι των κοινών εμβολίων της γρίπης, καθώς θα υπάρχει δυναμική για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην παρασκευή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι στο άμεσο μέλλον ο συγκεκριμένος τύπος εμβολίου θα «ξεκλειδώσει» πολλές κλειστές πόρτες σε θεραπευτικό επίπεδο.

«Είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις. Από νόσους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι σπάνιες ασθένειες που αφορούν κάποιες δεκάδες, έως και φάρμακα που θα προσαρμόζονται σε ατομικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Μπανσέλ.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Την ίδια ώρα η Pfizer αναμένει το πόρισμα του ΕΜΑ επί του αιτήματός της για τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα άνω των 16 ετών.

Η αξιολόγηση αφορά το αίτημα για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και το πόρισμα της αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα χορήγησης των τρίτων δόσεων μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα για τους άνω των 65 και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.