Mονοκλωνικά αντισώματα: Η «παρενέργεια» απ’ τη χορήγηση τους που φοβίζει περισσότερο τους επιστημονες
Βρείτε μας στο

Τους πρώτους 4-5 μήνες, είναι η αλήθεια, που η πανδημία «χτύπησε» τον πλανήτη, πηγαίναμε άπαντες στα τυφλά. Οι (δικαιολογημένες) ανακρίβειες έδιναν κι έπαιρναν, ο πηγαίος φόβος για τον κορωνοϊό είχε τα πρωτεία και η αντιμετώπισή του αποτελούσε έναν δυσεπίλυτο γρίφο για την επιστημονική κοινότητα.

Από το καλοκαίρι του 2020 κιόλας, όμως, άρχισε να κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση του covid- πολύ πριν, δηλαδή, τεθούν σε κυκλοφορία τα εμβόλια που μας προστατεύουν σε τεράστιο βαθμό.

Το όνομα της λύσης ονομαζόταν «Μονοκλωνικά αντισώματα» και, δειλά-δειλά, πήρε… μυθικές διαστάσεις, καθώς μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών (ναι, ακριβώς: οι μετέπειτα αρνητές) κατέφυγαν στην συνήθη τακτική της συνωμοσιολογίας και άρχισαν να λένε πως αν κάποιος νοσήσει αλλά δεχτεί την συγκεκριμένη θεραπεία, δεν κινδυνεύει. Είναι, έλεγαν και εξακολουθούν να λένε, σωτήρια, αλλά μόνο όσοι «έχουν άκρες μπορούν να τα προμηθευτούν».

Mονοκλωνικά αντισώματα: Η «παρενέργεια» απ’ τη χορήγηση τους που φοβίζει περισσότερο τους επιστημονες

Προσπερνώντας το γεγονός πως αυτή η τοποθέτηση απέχει πόρρω από την αλήθεια (οι παράμετροι της αποτελεσματικότητάς τους είναι πολλές, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν), όλες οι ενδείξεις φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα: ναι, πράγματι, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια από τις ενδεδειγμένες θεραπείες για τον κορωνοϊό, αν και έρευνες συνεχίζονται.

Μάλιστα, όπως έγινε ήδη γνωστό το πρωί του Σαββάτου (25/9), τα μονοκλωνικά αντισώματα έρχονται και στη χώρα μας, με τους εμπειρογνώμονες να καταρτίζουν το πλαίσιο χορήγησης των νέων σκευασμάτων στους Έλληνες ασθενείς, κάτι που θα γίνει με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια και μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους δύο κρίσιμα δεδομένα (δηλαδή τη χρονοβόρα τεχνική παραγωγής των αντισωμάτων και την εν εξελίξει διαδικασία έγκρισης της θεραπείας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), οι εμπειρογνώμονες θα εισηγηθούν, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας, την υπό όρους «πρόσβαση» ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία. Οι πρώτοι που θα τα λάβουν θα είναι, όπως αναμενόταν, οι συμπολίτες μας εκείνοι που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Παρά το ευχάριστο του πράγματος- κάθε «όπλο» που προστίθεται στη φαρέτρα μας ενάντια στον κορωνοϊό είναι καλοδεχούμενο- υπάρχει ένας τεράστιος αστερίσκος: η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στην πανδημία παραμένει ο εμβολιασμός, που δεν υποκαθίσταται ούτε από τα μονοκλωνικά αντισώματα ούτε από άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.

Mονοκλωνικά αντισώματα: Η «παρενέργεια» απ’ τη χορήγηση τους που φοβίζει περισσότερο τους επιστημονες

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι, βεβαίως, ο εξής: οι αρνητές και οι αντιεμβολιαστές με την «παρουσία» των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ πιθανό να μην κάνουν ποτέ το εμβόλιο, «παρασύροντας» μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας, που θα αφεθεί στα χέρια των… θαυματουργών αντισωμάτων- που, όπως είδαμε, είναι δύσκολο να παρασκευαστούν και στην παρούσα φάση δεν επαρκούν για όλους.

Η «παρενέργεια» λοιπόν σε κοινωνικό επίπεδο είναι σαφής και ο κόσμος, λένε ξανά και ξανά οι επιστήμονες, πρέπει να καταλάβει πως ο εμβολιασμός στην παρούσα φάση αποτελεί μονόδρομο, ιδίως από την στιγμή που μαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα.

Άλλωστε, με τον εμβολιασμό μειώνονται δραματικά και οι πιθανότητες να νοσήσουμε βαριά, επομένως δε θα χρειαστούμε καν τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Αυτά θα χορηγηθούν στους συνανθρώπους μας που τα έχουν πράγματι ανάγκη, λόγω ανοσοκαταστολής.

Ας πράξουμε υπεύθυνα επομένως και ας κάνουμε το σωστό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα μεν, αλλά το καλοκαίρι του 2022 τα πράγματα θα είναι πολύ-πολύ καλύτερα.

Λίγη ακόμα υπομονή…