Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο
Βρείτε μας στο

Είναι, εν πολλοίς, δικό της λάθος. Έχασε το παιχνίδι της δημοσιότητας και της διαχείρισης της πρώτης κρίσης από πολύ νωρίς, με αποτέλεσα το όνομα της εταιρίας να γίνει άγευστη καραμέλα στο στόμα των αρνητών, οι οποίοι θεωρούσαν πως το σκεύασμά της ισούται αυτομάτως με θάνατο.

Ο λόγος για τον αγγλοσουηδικό φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca, το εμβόλιο του οποίου κατά τον κορωνοϊό λοιδορήθηκε σε βαθμό παράνοιας, καθώς πάρα πολλοί «πάτησαν» στις σπάνιες, σπανιότατες, παρενέργειες που συνδέθηκαν με περιστατικά θρομβώσεων.

Βεβαίως, κανείς (ή, τουλάχιστον, αυτή η αίσθηση δινόταν) δεν έλεγε το προφανές: πως το εμβόλιο της AZ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με αυτά της Pfizer και της Moderna, ενώ η διαφορά στις απειροελάχιστες παρενέργειες παγκοσμίως ήταν ανεπαίσθητη ανάμεσα στις 3 εταιρίες.

Η δημιουργός του πολυσυζητημένου εμβολίου, Σάρα Γκίλμπερτ, έκανε και αυτή με τη σειρά της τη δική της πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας. Η κ. Γκίλμπερτ θεωρεί ότι η πανδημία θα περιοριστεί πολύ σύντομα, κάτι που θα σημάνει και τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. «Ο κορωνοϊός είναι απίθανό να μεταλλαχθεί σε ένα νέο στέλεχος που μπορεί να αποφεύγει τα εμβόλια».

Στο πλαίσιο της διάλεξής της σε διαδικτυακό σεμινάριο της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας της Βρετανίας, η επιστήμονας σκόρπισε χαμόγελα απορρίπτοντας κατηγορηματικά το σενάριο μίας πιο θανατηφόρας μετάλλαξης: «Συνήθως βλέπουμε ότι οι ιοί γίνονται λιγότερο μολυσματικοί καθώς κυκλοφορούν και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε μία πιο λοιμογόνο έκδοση του κορωνοϊού», είπε σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Εξήγησε μάλιστα ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού που στοχεύουν τα εμβόλια, έχει περιορισμένη ικανότητα μετάλλαξης: «Εάν αλλάξει τόσο πολύ η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε δεν θα μπορεί να εισέλθει ούτε στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν θα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους υποδοχείς των κυττάρων».

Η δημιουργός του Astrazeneca συμφώνησε ουσιαστικά με τον CEO της Moderna ο οποίος προέβλεψε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού σε περίπου έναν χρόνο, και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2022: «είτε θα κάνεις εμβόλιο και θα έχεις έναν καλό χειμώνα, είτε διακινδυνεύεις να αρρωστήσεις.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν θα ανοσοποιηθούν φυσικά, επειδή η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με τη γρίπη. Μπορείς να εμβολιαστείς και να έχεις έναν καλό χειμώνα, ή να μην εμβολιαστείς και να διακινδυνεύσεις να αρρωστήσεις και πιθανότατα να καταλήξεις στο νοσοκομείο»